Δίπλωμα οδήγησης: Από τέλη Ιουλίου στα κινητά μας!

Το δίπλωμα οδήγησης αποκτά ψηφιακή μορφή από τα τέλη Ιουλίου και παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα εφαρμογή.

Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει η μέρα κατά την οποία το δίπλωμα οδήγησης, αλλά και όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ένας οδηγός, θα είναι διαθέσιμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουλίου οι οδηγοί θα επιδεικνύουν όποτε είναι απαραίτητο το δίπλωμα οδήγησης και την αστυνομική ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή, μέσω του Gov.gr Wallet. Η λήψη του θα είναι πολύ εύκολη μέσω Google Play ή App Store, στα πρότυπα του Covid Free GR Wallet.

Η έναρξη ισχύος της ηλεκτρονικής εφαρμογής έχει μπει στην τελική ευθεία με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Προφανώς, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η ψηφιοποίηση του διπλώματος είναι μια νέα πραγματικότητα για τους οδηγούς, οι οποίοι είναι λογικό να έχουν ερωτήματα για τη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός για τη νέα πραγματικότητα.

Το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό!

Ποια στοιχεία αποθηκεύονται

Στην ψηφιακή άδεια οδήγησης αποθηκεύονται τα εξής στοιχεία:

  • Ο αριθμός της άδειας οδήγησης
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
  • Η ημερομηνία γέννησης
  • Ο τόπος γέννησης
  • Η ημερομηνία και η αρχή έκδοσης της άδειας οδήγησης
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος της άδειας οδήγησης
  • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
  • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
  • Η φωτογραφία του κατόχου

Πώς αντικαθιστώ το δίπλωμα οδήγησης λόγω φθοράς;

Σε μία συσκευή το δίπλωμα οδήγησης

Η αποθήκευση των παραπάνω στοιχείων δεν θα είναι εφικτή σε περισσότερες από μία κινητές συσκευές του φυσικού προσώπου.

Επίσης, για την ολοκλήρωση του ελέγχου ταυτοποίησης, ο πολίτης θα λαμβάνει στην κινητή συσκευή ένας τετραψήφιο αριθμό ασφαλείας, τον οποίο θα γνωστοποιεί στα πρόσωπα που διενεργούν τον έλεγχο.

Εξάρθρωση κυκλώματος με πλαστά διπλώματα!

Ο τρόπος αφαίρεσης του διπλώματος

Σε περίπτωση που κάποιος υποπέσει σε τροχονομική παράβαση, η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης του διπλώματος, θα είναι αυτόματη η αφαίρεσή του από την εφαρμογή.

Επιπλέον, ο πολίτης θα επιδεικνύει το ψηφιακό δίπλωμα, μέσω της εφαρμογής στους αστυνομικούς της Τροχαίας σε περίπτωση ελέγχου εξακρίβωσης στοιχείων. Έτσι θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο εκάστοτε πολίτης οδηγεί ενώ το δίπλωμά του έχει αφαιρεθεί.

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, όπως και η ταυτότητα, θα φέρει και κωδικό QR. Επομένως, η εξακρίβωση θα είναι εφικτή μέσω σκαναρίσματος.

Ακόμη περιμένουμε το Car Wallet!

Με δυνατότητα ανάκλησης

Τέλος, το φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα ανάκλησης του εγγράφου για οποιοδήποτε λόγο, είτε σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής είτε σε ειδική υπηρεσία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Επιπλέον, σε περίπτωση ακύρωσης, ανάκλησης ή αντικατάστασης του φυσικού εγγράφου της άδειας οδήγησης, το ψηφιακό έγγραφο ανακαλείται αυτοδικαίως.

abb_img