Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την ανάπτυξη τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση των 2.000 MW αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες έως το 2030.
Μάλιστα, το Αιγαίο προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 10 GW για έργα σταθερής έδρασης και 30-40 GW για πλωτά αιολικά.
Hellenic Hydrogen: Motor Oil, ΔΕΗ και πράσινο υδρογόνο
Μία χρονοβόρα διαδικασία
Η ανάπτυξη του πρώτου έργου θα καθυστερήσει, καθώς η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα διαρκέσει περίπου 9 χρόνια. Η εν λόγω διαδικασία προβλέπει τις μελέτες μέχρι τις άδειες, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και τη δοκιμαστική και εμπορική λειτουργία. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση εστίασαν στην ανάγκη σύμπτυξης των χρονοδιαγραμμάτων.
Ακόμη, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων προβλέπει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό των υδρογονανθράκων. Σε αυτή την επιλογή οδήγησαν ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με τη ελληνική θάλασσα, όπως η εθνική ασφάλεια, η ναυσιπλοΐα, ο τουρισμός κλπ.
Υδρογόνο: Ένα χωριό στη Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί
Ποιος έχει την ευθύνη για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα;
Την ευθύνη για την οριοθέτηση των ζωνών ανάπτυξης του έργου έχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Μάλιστα, θα αλλάξει όνομα και θα λάβει τον τίτλο ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μία ΚΥΑ θα προσδιορίσει τις κατάλληλες περιοχές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια, μία άλλη ΚΥΑ θα χωρίσει τις περιοχές σε «οικόπεδα» και η ΡΑΕ θα ανοίγει τη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Τέλος, ο επενδυτής που θα προκύψει από τη διαδικασία, θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του οικοπέδου.