Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα Υπεράκτια Αιολικά

Η ομιλία που έδωσε ο Υπ. Ενέργειας κ. Σκυλακάκης και η αισιοδοξία του πως η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε μια ομιλία στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την εφοδιαστική αλυσίδα στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Η ημερίδα είχε τίτλο “Offshore Wind in Greece: Prospects and Challenges for the supply chain and a sustainable growth”.

Στην ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα. Μάλιστα, φάνηκε εξαιρετικά αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στον νέο αυτόν ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως. Η αισιοδοξία του αυτή είχε ως αφετηρία το πολύ υψηλό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα.

Έκδοση των δύο πρώτων αδειών έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα – Cars Electric

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως θα υπάρχουν διαδοχικοί διαγωνισμοί για τα ΥΑΠ σε καθορισμένα χρονικά σημεία. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να επενδύσουν. Επίσης, το Δημόσιο θα αναλάβει πρόσθετες ενέργειες μελετών, συλλογής δεδομένων και αδειοδότησης. Στόχος θα είναι η διάθεση αυτών σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους παραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα τους προσφέρει αναπτυγμένα έργα που δεν θα έχουν σημαντικό ρίσκο ανάπτυξης. Αυτό θα ωθήσει πολύ τις επενδύσεις στον κλάδο.

Εξοικονομώ: Ολοκλήρωση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων – Cars Electric

Η ανάγκη ανάπτυξης εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που θα συνοδεύσει την παραγωγή ενέργειας από ΥΑΠ. Αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα θα αφορά πτυχές της κατασκευής των ΥΑΠ, καθώς και της συντήρησης τους. Έτσι, θα υπάρξει σημαντική προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις και ένα σημαντικό όφελος στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας – Cars Electric

Τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την ανάπτυξη των ΥΑΠ και της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η ανάπτυξη των ΥΑΠ και της εφοδιαστικής αλυσίδας γύρω από αυτά θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Αρχικά, η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντική ενεργειακή αυτονομία. Αυτό σημαίνει πως θα μειώσει πολύ την εξάρτηση της από εισαγωγές υδρογονανθράκων. Δεύτερον, με την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία. Τέλος, η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει «πράσινη» ενέργεια σε άλλες χώρες, καθώς και διάφορες άλλες τεχνικές υπηρεσίες.

Επομένως, η ανάπτυξη των ΥΑΠ στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας είναι μια εξέλιξη, για την οποία υπάρχει μεγάλη προσμονή. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές πτυχές των επενδυτικών έργων το συντομότερο δυνατό.

Υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πράσινο τιμολόγιο – Cars Electric

Οι δηλώσεις με τις οποίες έκλεισε την ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης

Ο κ. Σκυλακάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως: «Κοιτώντας αυτή τη γεμάτη αίθουσα, για ένα τόσο ειδικό θέμα, θα ήθελα να σας πω ότι αισθάνομαι ότι κάτι καινούριο γεννιέται εδώ. Κάτι, που αν το πετύχουμε -και είναι ρεαλιστικός ο στόχος- μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια για πολλές δεκαετίες σε έναν τομέα πάρα πολύ μεγάλο, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις, με δραματική μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές ενέργειας με τη μορφή υδρογονανθράκων ή ακόμα και με τη μορφή πράσινης ενέργειας. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια. Γιατί ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του αιολικού δυναμικού είναι ότι είναι μέσα στην Ευρώπη. Και να κοιτάμε πίσω αυτήν την πρώτη φάση και να λέμε ότι πράγματι αυτοί που τη δημιούργησαν έφτιαξαν κάτι καινούριο.

Είμαι γεμάτος αισιοδοξία για αυτό το project, ως Υπουργείο θα το κυνηγήσουμε μέρα τη μέρα. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να φτιάξουμε κάτι σπουδαίο. Σας ευχαριστώ».

abb_img
spot_img