Η μεταφορά μεγάλων αντικειμένων σε μικρούς δρόμους, είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση και συνήθως προκαλεί άγχος στους οδηγούς ή και εκνευρισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά εντυπωσιακή και όχι απλή διαδικασία.
Για παράδειγμα, η μεταφορά ενός εκ των μεγαλύτερων πτερυγίων στον κόσμο, αυτό της ανεμογεννήτριας Vestas V236-15 MW, κόβει την ανάσα. Ένα video στο YouTube δείχνει την επιχείρηση μεταφοράς του γιγάντιου πτερυγίου μέσα από επαρχιακούς δρόμους της Δανίας.
Οι Superchargers της Tesla έφτασαν μέχρι τη Λάρισα!
Ένα όχημα με δύο πλατφόρμες ανέλαβε τη μεταφορά
Πιο συγκεκριμένα, την μεταφορά του τεράστιου πτερυγίου ανέλαβε ένα ειδικά διαμορφωμένο, ισχυρό όχημα με δύο πλατφόρμες. Να σημειώσουμε ότι κάθε μία από τις δύο πλατφόρμες, διαθέτει πάνω της άξονες για να αντέξει το βάρος.
Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση
Η απόσταση που έπρεπε να διανύσει ήταν περίπου 300 χιλιόμετρα σε διάστημα σχεδόν 3 ωρών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το εν λόγω ταξίδι διήρκεσε πολύ περισσότερο, καθώς η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν αναγκαστικά πολύ μικρή.
Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος
Αυτό είναι το πτερύγιο της Vestas V236-15 MW
Το πτερύγιο της Vestas είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ειδικότερα, έχει μήκος 115,5 μέτρων και κατασκευάστηκε για το πρωτότυπο υπεράκτιας ανεμογεννήτριας V236-15,0 MW. Η κατασκευή του καλουπιού του πτερυγίου, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Lem της Δανίας.
Η Vestas αναπτύσσει και κατασκευάζει το πρωτότυπο V236-15,0 MW και τις λεπίδες δοκιμής στο εργοστάσιό της στο Nakskov της Δανίας. Επίσης, θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή λεπίδων V236-15,0 MW στο ίδιο εργοστάσιο το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
ΔΕΗ Blue: Ο πρώτος ταχυφορτιστής 300 kW στην Ελλάδα
Το πρωτότυπο V236-15,0 MW εκτείνεται 280 μέτρα και θα έχει παραγωγή 80GWh/έτος. Αρκετή για την τροφοδότηση περίπου 20.000 ευρωπαϊκών νοικοκυριών, εκτοπίζοντας περισσότερους από 38.000 τόνους CO2. Τέλος, η τουρμπίνα θα κάνει το ντεμπούτο της στην ανοικτή θάλασσα το 2024 στο αιολικό πάρκο Frederikshavn της Δανίας.
Το video δείχνει πλάνα από τη μεταφορά του πτερυγίου μέσω ενός drone: