Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση

Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, εντάσσει τους ελληνικούς Δήμους στην Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, έως το 2030.

Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υπογραφή νέου Μνημονίου Συνεργασίας, με φόντο την Κλιματική Ουδετερότητα. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του Μνημονίου θα υπάρξει ένα δίκτυο 85 ελληνικών πόλεων. Φυσικά, από την εκδήλωση δεν έλειψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου. Το παρών έδωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ουσιαστικά, το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι η συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης των Δήμων στην Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στις 19 Οκτωβρίου 2022.

Επίσης, η πρόσκληση καλούσε τους ελληνικούς Δήμους σε Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030.

«Πράσινα ΤΑΞΙ»: Άνοιξε η πλατφόρμα με επιδότηση 22.500 ευρώ

Στην παρουσίαση του Μνημονίου Συνεργασίας απηύθυναν χαιρετισμό:

  • O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
  • O Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς
  • O Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς
  • O Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης
  • O Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης
  • O Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος
  • O Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης
  • O Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από τον Απρίλιο!

Η Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 6 ελληνικές πόλεις για την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία, σε ότι αφορά τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, οι πόλεις αυτές είναι η Αθήνα, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.

Φυσικά και η επιλογή των ελληνικών πόλεων αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ των 6 πόλεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία 2 χρόνια.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν επιτύχει αυξημένο αριθμό πόλεων, οι οποίες συμμετέχουν στην Αποστολή. Αυτό έχει σχέση με τη δέσμευση, τη φιλοδοξία, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά των Δήμων που επελέγησαν. Όπως επίσης και με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το ελληνικό μοντέλο κρατικής στήριξης και σε άλλα κράτη ως ένα καλό παράδειγμα.

Τέλος, στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν και είναι η υποστήριξη και ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών Δήμων στη συμμετοχή στους στην Αποστολή, καθώς και η καθοδήγησή τους στο εν λόγω εγχείρημα.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ξεκίνησαν από 28/7 οι αιτήσεις!

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η ζωή του πολίτη τον 21ο αιώνα μέσα σε κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Μετά τις 6 ελληνικές συμμετοχές στην Αποστολή για 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις αστικές περιοχές, η δημιουργία του δικτύου άλλων 85 ελληνικών πόλεων δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση. Η κυβέρνηση εκφράζει πολιτικά και κάνει πράξη αυτό το αίτημα. Το δίκτυο 85 ελληνικών πόλεων αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική μας αποτελεί την έκφραση των επιθυμιών της κοινωνίας για την Ελλάδα του αύριο».

Editorial