ΑΔΜΗΕ: Σύσταση της εταιρείας “Saudi Greek Interconnection”

Η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στη στρατηγική της χώρας.

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού “Saudi Greek Interconection” γνωστοποίησε σήμερα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωση του. Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Τη σύσταση της υπέγραψε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, και ο CEO της National Grid, κ. Waleed Al-Saadi, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην έδρα του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η σύμπραξη του με τη National Grid εξειδικεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, η εν λόγω σύμπραξη εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ της Ελλάδας, καθώς και το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

MYTILINEOS: Άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στη Γκάνα – Cars Electric

Η στρατηγική της Ελλάδας και οι διεθνείς διασυνδέσεις

Η συγκεκριμένη συνεργασία υπηρετεί πιστά το σχέδιο της Ελλάδας να αποτελέσει σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας. Ειδικότερα, η χώρα επιχειρεί μέσω της ανάπτυξης των διεθνών ηλεκτρικών της διασυνδέσεων αφενός να εξάγει τις μεγάλες ποσότητες καθαρής ενέργειας που θα παράγει στο μέλλον και αφετέρου να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης στη μεταφορά καθαρής ενέργειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση τέτοιων συμπράξεων με άλλες χώρες.

Green Aegean: Σε νέα φάση το εμβληματικό έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας – Cars Electric

Οι δηλώσεις του κ. Μανουσάκη, Προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ

Σε δηλώσεις του για τη διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρώπη που μπορεί να επιταχύνει το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος  της Ηπείρου, δίνοντας πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη National Grid, το  έργο Saudi Greek Interconnection λαμβάνει πλέον πραγματική υπόσταση».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η διασύνδεση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής.». Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «με δεδομένη την αξία του Saudi Greek Interconnection για τους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης και της Ασίας, επιδίωξή μας είναι η ταχεία ωρίμανσή της διασύνδεσης και η προώθησή της ως Έργου Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την Ε.Ε.».

abb_img
spot_img