Green Aegean: Σε νέα φάση το εμβληματικό έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας

Η πρόοδος στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Green Aegean και τα αμοιβαία οφέλη που θα αποκομίσουν τα εμπλεκόμενα κράτη από τη διασύνδεση.

Ακούστε το άρθρο

Σε μια κρίσιμη και πολύ σημαντική φάση μπαίνει το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης “Green Aegean” που θα συνδέει τις ενεργειακές αγορές της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και φυσικά της Γερμανίας.

Έπειτα από έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του promoter του έργου, με τους Διαχειριστές των άλλων χωρών, έχουν ξεκινήσει πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταρτίζουν τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας και τα Non-disclosure agreements (NDAs). Έπειτα, όλοι οι Διαχειριστές θα ξεκινήσουν τις μελέτες, καθώς και τα πρώτα σενάρια για τις τιμές.

Υδρογόνο: Ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου μεταφοράς – Cars Electric

Το μέγεθος του έργου “Green Aegean”

Το έργο “Green Aegean” θα αποτελέσει μια ηλεκτρική διασύνδεση 1.400 χιλιομέτρων. Έτσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για το κόστος του έργου κάνουν λόγο για 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νούμερο μπορεί να αλλάξει όσο θα προχωρούν οι μελέτες. Οι εν λόγω μελέτες είναι τεχνικο-οικονομικές και το πρώτο σκέλος θα περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά στοιχεία του έργου. Για παράδειγμα, θα εξετάζει πώς θα δουλεύει το καλώδιο της διασύνδεσης, τι είδους τεχνολογία θα αξιοποιήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και πόσο θα κοστίσει το κάθε σκέλος του έργου.

7th Ecomobility Conference 2024: Ανταπόκριση από το ετήσιο συνέδριο ηλεκτροκίνησης της HAEE – Cars Electric

Τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων κρατών από τη συγκεκριμένη διασύνδεση

Επομένως, το ένα σκέλος αφορά τέτοιου είδους μελέτες. Το δεύτερο σκέλος αφορά το ζήτημα των τιμών. Με άλλα λόγια, οι χώρες θα δουν κατά πόσο τους συμφέρει η συγκεκριμένη διασύνδεση. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα έχει μεγάλο όφελος από την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διασύνδεσης. Αυτό θα συμβεί διότι η χώρα θα μπορεί να εξάγει την περίσσεια ποσότητα καθαρής ενέργειας που θα παράγει στο μέλλον. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλη την ποσότητα καθαρής ενέργειας που θα παράγει η χώρα. Έτσι, η εξαγωγή μέρους αυτής θα δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Παρόμοια συμφέροντα έχουν και χώρες όπως η Σλοβενία και η Κροατία. Τα κράτη αυτά, όπως και η Ελλάδα, θα επιχειρήσουν να βρουν αγορές, όπου θα μπορούν να εξάγουν την περίσσεια καθαρή ενέργεια που θα παράγουν. Μια τέτοια αγορά είναι φυσικά η Γερμανία, ο τελικός προορισμός της διασύνδεσης. Επομένως, το μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει το να πείσει η Ελλάδα και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι τη Γερμανία για την αναγκαιότητα του έργου στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος. Ωστόσο, η κατάσταση μάλλον είναι με το μέρος μας. Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες φθηνής και καθαρής ενέργειας στο μέλλον. Έτσι, η συγκεκριμένη διασύνδεση πιθανότατα θα ωφελήσει και την ίδια.

 

abb_img