Η Βρετανία κατασκευάζει το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Ή μήπως ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που έρχεται να προσγειωθεί στο πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο το οποίο έχει κατασκευαστεί ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα;

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό το αεροδρόμιο προετοιμάζεται από την Urban Air Port για το Νοέμβριο του 2021 κοντά στην πόλη Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εγκαταστάσεις του κόμβου μεταφοράς air-one θα ανοίξουν για ένα μήνα και θα είναι το πρώτο πλήρως λειτουργικό αστικό αεροδρόμιο για ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αυτόνομα αεροσκάφη παράδοσης (autonomous delivery drones) στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Η Start-up Airspeeder σχεδιάζει ιπτάμενους αγώνες ηλεκτρικών αυτοκινήτων (video)

Το Urban Air Port Air-One επιλέχθηκε ως νικητής στο διαγωνισμό Future Flight Challenge της βρετανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη αεροπορικών υποδομών και συστημάτων που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη γενιά ηλεκτρικών και αυτόνομων αεροπορικών οχημάτων.

Έχει αναπτυχθεί από το Urban Air Port, με τη συμμετοχή της Urban Air Mobility Division της Hyundai Motor Group και του Coventry City Council.

Αεροδρόμιο για ιπτάμενα αυτοκίνητα

Το φιλόδοξο project Air-One θα φέρει μαζί τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και το κοινό για προκειμένου να συνεργαστούν και να ξεκλειδωθούν οι δυνατότητες της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αέρα (air-mobility) για τη μείωση της συμφόρησης, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ολιστική απεξάρτηση από υδρογονάνθρακες που παράγονται από τις μεταφορές, παρέχοντας απρόσκοπτα ταξίδια και παραδόσεις επιβατών.

Ο κόμβος μεταφορών Air-One θα παρουσιάσει τεχνολογία αεροπορικών ταξί και drone  παράδοσης που θα μεταφέρει ανθρώπους και φορτία σε πόλεις.

Το Coventry επιλέχθηκε λόγω της θέσης του στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου και της ιστορίας του ως κόμβου για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής.

Διαβάστε ακόμα: Η εταιρεία ιπτάμενων ηλεκτρικών ταξί Volocopter λαμβάνει νέα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ

Οι αγορές μεταφοράς αεροδρομίου (airport shuttle) και ιπτάμενων ταξί (air taxi) είναι βιώσιμες, καθώς η NASA προβλέπει ότι η εναέρια αστική κινητικότητα μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αξίζει έως και 500 δισ. δολάρια (419,5 δισ. ευρώ) βραχυπρόθεσμα και δηλώνει ότι ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της αγοράς είναι η έλλειψη υποδομών, ένα ζήτημα που η Urban Air Port δημιουργήθηκε να επιλύσει.

Ο Ricky Sandhu ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Urban Air Port δήλωσε ότι «Τα αυτοκίνητα χρειάζονται δρόμους. Τα τρένα χρειάζονται ράγες. Τα αεροπλάνα χρειάζονται αεροδρόμια. Τα eVTOLs (ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) θα χρειαστούν Urban Air Ports (αστικοί αεροπορικοί λιμένες). Οι πτήσεις με ιπτάμενα αυτοκίνητα ήταν μέχρι πρόσφατα μια  φανταχτερή φουτουριστική ιδέα. Η Air-One θα φέρει καθαρές αστικές αεροπορικές μεταφορές στις μάζες και θα δημιουργήσει έναν νέο αερομεταφερόμενο κόσμο μηδενικών εκπομπών από κινητικότητα.»

Σύμφωνα με το Urban Air Port, το φυσικό αποτύπωμα του κόμβου μεταφοράς Air-One είναι 60% μικρότερο από ένα παραδοσιακό ελικοδρόμιο (η πιο συγκρίσιμη υπάρχουσα υποδομή).

Χρησιμοποιώντας καινοτόμες κατασκευές, οι κόμβοι μεταφοράς μπορούν να εγκατασταθούν σε λίγες μέρες, να εκπέμπουν καθαρές εκπομπές άνθρακα και να λειτουργούν εντελώς εκτός δικτύου (off-grid), κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πάντα να βασίζονται σε μια κατάλληλη σύνδεση δικτύου.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερες από 200 τοποθεσίες Urban Air Port τα επόμενα πέντε χρόνια για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Διάφορες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλα και παγκοσμίως έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εγκατάσταση ενός Urban Air Port και η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για να υποστηρίξει την ταχεία εμπορευματοποίηση και παγκόσμια ανάπτυξή της.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!