Αίτηση ακύρωσης για τα πρόστιμα των ΜΜΜ

Οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν ή να μειώσουν τα πρόστιμα κατά την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέσω αίτησης στο gov.gr.

Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα ακύρωσης ή μείωσης τις τιμής των προστίμων κατά τη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς, έχουν πλέον οι πολίτες. Μάλιστα, η υποβολή αίτησης για μείωση ή ακύρωση για τα πρόστιμα στα MMM είναι δυνατή από τις 20 Οκτωβρίου. Την εν λόγω αίτηση υποβάλλουν μέσω της πλατφόρμας gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Η υπηρεσία αφορά τα Μέσα των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ) και συγκεκριμένα το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ.

Μετρό: Επόμενη στάση… Εθνική Οδός!

Πώς διαγράφουμε τα πρόστιμα των MMM;

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι ιδιαίτερα απλή. Πρώτο βήμα για να διαγράψουν ή να μειώσουν οι πολίτες τα πρόστιμα των MMM, είναι η σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Μετά τη σύνδεση καταγράφουν τον αριθμό του προστίμου και την ημερομηνία παράβασης. Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία τα βρίσκουν στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης.

Στη συνέχεια, επιλέγουν από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους μείωσης ή διαγραφής του προστίμου. Επιπλέον, είναι δυνατή η αναλυτικότερη περιγραφή των λόγων στο αντίστοιχο πεδίο. Ακόμη, οι πολίτες επισυνάπτουν τα απαραίτητα έγγραφα για την υποστήριξη των ισχυρισμών τους, εφόσον το επιθυμούν.

Τη διαδικασία ολοκληρώνει η υποβολή της αίτησης προς την Ψηφιακή Θυρίδα της ΣΤΑ.ΣΥ στο gov.gr. Τέλος, για το αποτέλεσμα της αίτησής του, ο πολίτης λαμβάνει SMS και e-mail, ενώ τη σχετική απόφαση θα τη λάβει και στην ψηφιακή θυρίδα του.

Μετρό Πειραιά: Παραδόθηκαν οι 3 νέοι σταθμοί!

Ποια είναι η προθεσμία;

Οι πολίτες υποβάλλουν την αίτηση ακύρωσης ή μείωσης προστίμου αυστηρά μέσα σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη μέρα της επιβολής του. Επιπλέον, η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει την δεκαήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET). Επιπλέον, συμμετείχε και η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

abb_img