Έρευνα: Στη δουλειά με το αυτοκίνητο; Είναι ανθυγιεινό!

Σύμφωνα με έρευνα στην Ισπανία, αν πηγαίνεις στη δουλειά σου με το αυτοκίνητο επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική σου υγεία και όχι μόνο.

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για να μεταβούν στην εργασία τους. Θεωρητικά, είναι πιο βολικό και πιο ξεκούραστο. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν την μετακίνηση με ένα εκ των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορείο, μετρό, τραμ κ.α.). Και μάλλον, θα έχουν… καλύτερη υγεία από εκείνους που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά μία έρευνα από την Ισπανία, στην οποία συμμετείχαν 294 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι όσοι επιλέγουν το αυτοκίνητο είχαν προβλήματα, στο ύπνο αλλά και στην συμπεριφορά τους. Ειδικότερα, δεν κοιμόντουσαν αρκετά και ήταν σχεδόν… καταθλιπτικοί. Επιπλέον, όσο περισσότερα χρήματα ξόδευαν για τις μετακινήσεις, τόσο περισσότερο… χαλούσε η διάθεσή τους.

Έρευνα: Όχι άλλα αυτοκίνητα στην πόλη!

Στη δουλειά με το αυτοκίνητο οι περισσότεροι

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (77%) πηγαίνει στη δουλειά με ιδιωτικό όχημα, ενώ το 7% χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το υπόλοιπο 16% επιλέγει το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Μάλιστα, η έρευνα αποκάλυψε το εξής παράδοξο. Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο ήταν περισσότερο χρονοβόρα από τους υπόλοιπους τρόπους. Προφανώς, όμως, ήταν και πιο κοστοβόρα.

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τα plug-in υβριδικά;

Σχεδόν μία ώρα στο δρόμο όσοι παίρνουν αυτοκίνητο

Αναλυτικότερα, όσοι έπαιρναν το όχημα τους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, ήταν στο δρόμο κατά μέσο όρο, για 54,8 λεπτά. Όσον αφορά τα χρήματα που ξόδεψαν, ο μέσος όρος ήταν 99,7 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, όσοι χρησιμοποιούσαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρειάζονταν κατά μέσο όρο 44,2 λεπτά για τις μετακινήσεις τους, ενώ ξόδευαν 59 ευρώ το μήνα. Τέλος, όσοι μετακινούνταν με τα πόδια ξόδεψαν κατά μέσο όρο 39,3 λεπτά την ημέρα και 59,5 ευρώ το μήνα, σε έξοδα μετακίνησης.

Έρευνα: H ηλεκτροκίνηση σώζει ζωές!

Υψηλός ο κίνδυνος διαβήτη και παχυσαρκίας

Επίσης, η έρευνα έδειξε κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το κοινωνικό status όσων πηγαίνουν στη δουλειά με το αυτοκίνητο. Ειδικότερα, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο, είχαν υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο από τα μέλη των άλλων ομάδων. Τέλος, ήταν πιο πιθανό να είναι παντρεμένοι ή να έχουν κάποια σχέση, ενώ ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Πολλές είναι οι μελέτες παγκοσμίως, σύμφωνα με τις οποίες όσοι πηγαίνουν στην δουλειά τους με το όχημά τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας, από εκείνους που χρησιμοποιούν το τρένο ή το λεωφορείο.

abb_img