Άνδρος: Ιδανική για περιπλάνηση με ηλεκτρικό ποδήλατο

Μπορεί η Άνδρος να μην είναι ακόμη γνωστή ως προορισμός για τουρισμό με ηλεκτρικό ποδήλατο, διαθέτει όμως τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ακούστε το άρθρο

Η Άνδρος ξεχωρίζει. Η ιδιαίτερη ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, οι ορεινές πλαγιές, τα γαλαζοπράσινα νερά, οι φυσικές πηγές και τα όμορφα χωριά. Οι εναλλαγές σκηνικού που συναντά κανείς ακολουθώντας τις ποδηλατικές διαδρομές της Άνδρου, είναι καθηλωτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το γερμανικό ταξιδιωτικό περιοδικό «eBike», δημιούργησε ένα εξασέλιδο αφιέρωμα για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι διέσχισαν τις εναλλακτικές διαδρομές, κατέγραψαν τους βαθμούς δυσκολίας και τα σημεία ενδιαφέροντος. Και φυσικά τους μάγεψε η Άνδρος με την ομορφιά των πολυποίκιλων και ιδιαίτερων τοπίων.

Μπορεί η Άνδρος να μην είναι ακόμη γνωστή ως προορισμός για τουρισμό με ηλεκτρικό ποδήλατο, διαθέτει όμως τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Το ηλεκτρικό ποδήλατο μπορεί να αναδειχθεί σε ιδανικό μέσο εξερεύνησης του νησιού.

Με αυτή την αφορμή συνομιλήσαμε με τον κ. Χρήστο Μπαλόγιαννη, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου της Άνδρου και Πρόεδρο του Τουριστικού Δικτύου CTN Άνδρου, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με σκοπό την προώθηση του νησιού.

Ποια χαρακτηριστικά της Άνδρου θεωρείτε ότι καθιστούν την Άνδρο ως έναν «πολύτιμο κρυμμένο θησαυρό» για τον ποδηλατικό τουρισμό;

Οι εναλλαγές σκηνικού που συναντά κανείς ακολουθώντας τις ποδηλατικές διαδρομές της Άνδρου είναι καθηλωτικές-Carselectric

Η Άνδρος είναι ιδανική για ποδηλατικές διαδρομές, κυρίως λόγω του ότι είναι μεγάλη σε έκταση και διαθέτει πολλές διαδρομές που συνδέουν τους οικισμούς της. Οι διαδρομές αυτές δεν αφορούν τόσο στο αυτοκίνητο καθώς είναι διαδρομές με χωματόδρομο. Όμως δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες, διασχίζοντας τις, να γνωρίσουν διάφορα από τα χωριά της Άνδρου, κυρίως στο ορεινό της τμήμα. 

Ειδικά με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο στην Άνδρο, υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε τέσσερις ώρες να επισκεφθεί κανείς πολλά χωριά και ταυτόχρονα να απολαύσει εντελώς διαφορετικές εικόνες. Oι εναλλαγές τοπίων είναι συγκλονιστικές ανάμεσα σε βουνό, θάλασσα, χωριουδάκια, μικρούς οικισμούς αλλά και περιοχές με πράσινο.

Πώς κατάφερε η Άνδρος να φτάσει στο σημείο να προβληθεί ως ιδανικός προορισμός για βόλτα με ηλεκτρικό ποδήλατο σε διεθνή μέσα;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάδειξης του προορισμού μας ως ιδανικού εναλλακτικού προορισμού για δραστηριότητες από το CTN Andros αλλά και τον Δήμο Άνδρου. Συγκεκριμένα, για τον ποδηλατικό τουρισμό έχουν γίνει προωθητικές ενέργειες και στο παρελθόν τουλάχιστον 10 χρόνια πριν και φαίνεται πως στην προκειμένη περίπτωση, οι προσπάθειες απέδωσαν. Οι δημοσιογράφοι του συγκεκριμένου περιοδικού ειδικεύονται στον ποδηλατικό τουρισμό και ανακάλυψαν ότι η Άνδρος αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο για εξερεύνηση με ηλεκτρικό ποδήλατο.

Ο ποδηλατικός τουρισμός λοιπόν στην Άνδρο, βρίσκεται στα σκαριά ή αναπτύσσεται ήδη με γρήγορους ρυθμούς;

Με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών ποδηλάτων τα τελευταία χρόνια αυτή την στιγμή θα βρείτε στην Άνδρο να καλύπτουν διάφορες από τις διαδρομές που προαναφέραμε, αναβάτες τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Βέβαια υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη δράσεων.

Πολλοί επισκέπτονται το νησί από την Αθήνα για αυτό τον σκοπό αλλά υπάρχουν επίσης τουριστικά πρακτορεία που προσφέρουν τη δυνατότητα ενοικίασης ηλεκτρικού ποδηλάτου. 

Μάλιστα, πέρα από τις διαδρομές που εκτείνονται πάνω στον συμβατικό δρόμο προτείνονται και δυσκολότερες διαδρομές που περνούν από χωματόδρομο και που ένα ebike είναι ιδανικό για να τις διανύσει.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες ή προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές στο νησί της Άνδρου;

Υπάρχουν κάποιες καταγεγραμμένες διαδρομές από Ανδριώτες εθελοντές που τις γνωρίζουν καλά και που τις έχουν αποτυπώσει σε online εφαρμογές.

Έτσι μπορεί κάποιος να τις βρει και να τις ακολουθήσει, ανάλογα και με την εμπειρία που ο κάθε ποδηλάτης διαθέτει, μιας και υπάρχουν τόσο ήπιες όσο και πιο δύσκολες διαδρομές.

Υπάρχει υποδομή φόρτισης για τα μέσα μικροκινητικότητας στην Άνδρο;

Υπάρχει η θέληση και ένα πλάνο από τον Δήμο που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση που παρέχεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία συγκεκριμένων σημείων φόρτισης

Επιπλέον ο Δήμος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης αγοράς στόλου ηλεκτρικών ποδηλάτων μαζί με τις απαραίτητες υποδομές στα πλαίσια της μικροκινητικότητας μαζί με άλλα νησιά.

Τα συγκεκριμένα σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν τόσο κατά μήκος των ποδηλατικών διαδρομών όσο και μέσα στα χωριά για να διευκολύνουν τους ποδηλάτες και τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων να πραγματοποιήσουν τις διαδρομές που θα επιλέξουν.

Από πότε ασχολείται ο Δήμος της Άνδρου γενικότερα με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης;

Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, ο Δήμος της Άνδρου ασχολείται με την ανάπτυξη των υποδομών που θα υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η βασική υποδομή βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας της Άνδρου κοντά στο Δημαρχείο. Προς στιγμήν ο στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Δήμου σταθμεύει εκεί και παράλληλα πραγματοποιείται η φόρτιση.

Μάλιστα προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης τόσο στο Μπατσί και στο Γαύριο, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών από και προς τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε ορισμένα δημόσια σημεία φωτισμού να αντικατασταθούν προκειμένου να λειτουργούν πλέον, αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, αντιμετωπίζετε αντιδράσεις από τους κατοίκους σχετικά με την ανάπτυξη των υποδομών για τις ΑΠΕ. Πως θα προστατεύσετε το τοπίο της Άνδρου;

Το πρόγραμμα για τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, δυστυχώς όμως χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση. Επακόλουθα δεν υπήρξε και καμία υποστήριξη από την πλευρά των πολιτών εφόσον βρέθηκαν προ τετελεσμένων.

Δόθηκαν κάποιες αδειοδοτήσεις αν και είμαστε αντίθετοι ως νησιωτικός προορισμός στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο σκοπός είναι να σώσουμε το περιβάλλον παρέχοντας παράλληλα την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού από ΑΠΕ

Θέλουμε να προστατέψουμε το τοπίο και την ομορφιά του. Ωστόσο, οι ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα βασικό τρόπο παραγωγής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό σημασία έχει σε ποιες περιοχές θα τοποθετηθούν εν τέλει οι ανεμογεννήτριες. Για αυτό και πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τις περιοχές αυτές

Μάλιστα οι μελέτες προβλέπουν όχι μόνο τα κατάλληλα σημεία για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και τους δρόμους που χαράσσονται ώστε να καταστεί εφικτή η όλη διαδικασία. 

Πώς φαντάζεστε την Άνδρο στο μέλλον αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση και τις ΑΠΕ; Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποια ενδεχόμενα μελλοντικά σχέδια;

Οι προσπάθειες μας ως επιχειρήσεις αλλά και σε συνεργασία με τον Δήμο θα επικεντρωθούν όχι μόνο στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της Άνδρου που διαθέτουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή αυτοκίνητο αλλά θα επεκταθούν ώστε να καλύψουν και τις ανάγκες κάθε δυνητικού επισκέπτη του νησιού μας.

Τις ανάγκες αυτές φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να τις καλύψουμε με την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Τόσο μέσω του Δήμου και των δημόσιων σημείων φόρτισης όσο και ως επιχειρηματίες, με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε ιδιωτικά σημεία όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία.

Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των ελληνικών νησιών για την «πράσινη» μετάβαση

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ουσιαστικά ωφέλιμο για το άμεσο μέλλον, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξή της.

abb_img