Αθήνα: 830 έξυπνοι αισθητήρες σε ράμπες ΑμΕΑ

Τέλος, η αντικοινωνική στάθμευση στην Αθήνα, με την τοποθέτηση 830 έξυπνων αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ.

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εγκατάσταση «έξυπνων» αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ στην Αθήνα, ο Δήμος θέτει τέλος στην παράνομη και «αντικοινωνική» στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη.

Πρόκειται για την σταδιακή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αποτρεπτικής στάθμευσης, το οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πως λειτουργεί το σύστημα με τους έξυπνους αισθητήρες στην Αθήνα

Ειδικότερα, από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι, μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί 830 αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες. Στόχο ο εντοπισμός οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής. Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη που διαθέτει το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Η πλατφόρμα δείχνει την κατάσταση των αισθητήρων. Και ουσιαστικά την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Ακολούθως, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας καταλαβαίνει σε πραγματικό χρόνο τις παραβάσεις. Έπειτα ενημερώνει τους παρακείμενους δημοτικούς αστυνομικούς για τα σημεία, όπου υπάρχει παράβαση.

Για την εγκατάσταση των αισθητήρων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει:

«Επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στην αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους, στους γονείς με παιδιά».

Οι χρήστες της Kineo κατάφεραν να εξοικονομήσουν 103.5 τόνους CO2, το 2021

Και πρόσθεσε επίσης:

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο “εργαλείο”, που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους».

Τέλος, με το σύστημα, ο Δήμος συνεχίζει το πρόγραμμα ανακατασκευής των πεζοδρομίων και των ραμπών για ΑμΕΑ. Ειδικότερα,  χρωματίζει τις ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Για να τις βλέπουν καλύτερα οι οδηγοί και οι πεζοί.

Editorial