Αθήνα: Τέλος στην «αντικοινωνική» στάθμευση με 830 έξυπνους αισθητήρες σε ράμπες ΑμΕΑ

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, για να μετασχηματίσει την Αθήνα σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική»

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εγκατάσταση «έξυπνων» αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ, ο Δήμος Αθηναίων θέτει τέλος στην παράνομη και «αντικοινωνική» στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη.

Πρόκειται για την σταδιακή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αποτρεπτικής στάθμευσης, το οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πως λειτουργεί το σύστημα με τους έξυπνους αισθητήρες

Από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι, μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί 830 αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη που διαθέτει το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας απεικονίζεται η κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά η κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Ακολούθως, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας αντιλαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο τις παραβάσεις και ενημερώνει τους παρακείμενους δημοτικούς αστυνομικούς για τα σημεία όπου υπάρχει παράβαση.

Για την εγκατάσταση των αισθητήρων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει: «Επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στην αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους, στους γονείς με παιδιά».

Οι χρήστες της Kineo κατάφεραν να εξοικονομήσουν 103.5 τόνους CO2, το 2021

Και πρόσθεσε επίσης «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο “εργαλείο”, που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους».

Παράλληλα με το σύστημα, ο Δήμος συνεχίζει το πρόγραμμα ανακατασκευής των πεζοδρομίων και των ραμπών για ΑμΕΑ, χρωματίζοντας τις  με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες στους οδηγούς και τους πεζούς.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!