Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Audi δημιούργησε το λογισμικό FelGAN, το οποίο εμπνέει νέα σχέδια ζαντών χάρη στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πάντα σε επιφυλακή για την στιγμή της έμπνευσης. Το ίδιο ισχύει και για τους σχεδιαστές που δημιουργούν νέους τροχούς στο Audi Design Studio στο Ingolstadt. Βασικός στόχος είναι να ανακαλύψουν πηγές έμπνευσης, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο «παίρνει» θέση το λογισμικό FelGAN.

Μάλιστα, το FelGAN λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη και το έχει αναπτύξει το τμήμα πληροφορικής της Audi και το Audi Design. Πιο συγκεκριμένα, το project αυτό δίνει πλέον τη δυνατότητα στους δημιουργικούς ανθρώπους της να αντλήσουν έμπνευση από μια πρακτικά απεριόριστη δεξαμενή ιδεών.

Audi RS Q e-tron: Βραβείο από θέση… ισχύος

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η αλληλεπίδραση με το λογισμικό επιτρέπει στους σχεδιαστές να ανακαλύψουν μοτίβα κάτω από εντελώς καινούργιες προοπτικές. Συγκεκριμένα, το FelGAN λειτουργεί είτε προτείνοντας γρήγορα έναν μεγάλο αριθμό φωτορεαλιστικών σχεδίων, είτε συνδυάζοντας από την αρχή υπάρχοντα σχέδια.

Έτσι, το σύστημα λειτουργεί ως ένα είδος αυθόρμητου κέντρου ιδεών για τους ανθρώπους στην ομάδα σχεδιασμού ζαντών της Audi. Επιπλέον, τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν νέες εκδοχές και παραλλαγές μιας αρχικής ιδέας. Μάλιστα, μπορούν να πειραματίζονται με το σχήμα, το χρώμα, τη δομή της επιφάνειας και άλλες παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο.

Audi grandsphere: Στις υπηρεσίες του Άγιου Βασίλη!

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Με ποιο τρόπο το FelGAN της Audi έμαθε να σχεδιάζει τροχούς

Ένας από τους δύο αλγόριθμους, η «γεννήτρια», δημιουργεί τεχνητές εικόνες της ζάντας ενός οχήματος. Επιπλέον, ο δεύτερος αλγόριθμος, παρουσιάζει μία επιλογή εικόνων από πραγματικές φωτογραφίες τροχών. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα παράλληλα με την «γεννήτρια».

Ο δεύτερος αλγόριθμος, ο «διαχωριστής», αποφασίζει εάν κάθε εικόνα είναι δημιουργία της «γεννήτριας» ή μία πραγματική φωτογραφία. Προφανώς, αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση.

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Και οι δύο αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να βελτιώνονται συνεχώς. Μετά από αρκετές λειτουργίες και των δύο μαζί, οι δημιουργίες της «γεννήτριας» δείχνουν υπερβολικά πραγματικές. Μάλιστα, ακόμη και το ανθρώπινο μάτι είναι σχεδόν αδύνατον να τις ξεχωρίσει από τις πραγματικές φωτογραφίες.

Έτσι όταν τελειώσει η διαδικασία, έχουμε μία σχεδόν πραγματική ζάντα η οποία έγινε πραγματικότητα σε συνθήκες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ιστορία εξέλιξης του φωτισμού της Audi

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένα άλλο πλεονέκτημα του FelGAN είναι ότι το λογισμικό αποδίδει μία μαθηματική τιμή σε κάθε σχέδιο που κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι προγραμματιστές αναφέρουν αυτό το νούμερο ως «DNA» του κάθε εργασία. Έτσι, μπορούν να τα χρησιμοποιούν ανά πάσα στιγμή για την αναπαραγωγή σχεδίων.

Επιπλέον, οι σχεδιαστές της Audi τροφοδοτούν το πρόγραμμα με τα δικά τους σχέδια και φωτογραφίες, προσθέτοντάς τα στην εικονική πειραματική διαδικασία. Αυτό, βασίζεται σε ειδικούς αλγόριθμους που καθορίζουν τις κατάλληλες τιμές «DNA» για τις εικόνες που τροφοδοτούν οι σχεδιαστές.

Audi και Sauber μαζί στη Formula 1 από το 2026

Συχνά, επιλέγουν να χρησιμοποιούν μόνο μεμονωμένα στοιχεία από τις δημιουργίες της FelGAN, τελειοποιώντας τα σε ένα αρμονικό συνολικό σχέδιο. Εκτός από την κυριαρχία ψηφιακών εργαλείων, καθοριστικό ρόλο εδώ παίζει το δημιουργικό μάτι και η επαγγελματική εμπειρία.

Τέλος, οι ειδικοί της Audi κάνουν την εικονική σχεδίαση πραγματικότητα, παράγοντας ένα πρωτότυπο του τροχού, είτε από πλαστικό είτε από αλουμίνιο, χρησιμοποιώντας μία μηχανή φρεζαρίσματος υψηλής τεχνολογίας.

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Καινοτομίες από τον κόσμο της Audi

Το FelGAN έγινε πραγματικότητα σε μία εξ ολοκλήρου εσωτερική συνεργασία μεταξύ των τμημάτων πληροφορικής και σχεδιασμού της Audi. Επιπλέον η γερμανική εταιρεία επιδεικνύει έτσι την υψηλή τεχνογνωσία της στον τομέα της ψηφιοποίησης και του λογισμικού, καθώς και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, ο τομέας αυτός θα είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον.

Μελλοντικά, η τεχνολογία πίσω από το FelGAN θα μπορούσε να επεκταθεί σε μία πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα σχεδιασμού Τεχνητής Νοημοσύνης. Προφανώς θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους σχεδιαστές από άλλα τμήματα της Audi.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!