Μπαταρία ηλεκτρικών οχημάτων: Πόσο διαρκεί τελικά;

Η μπαταρία και η διάρκεια ζωής της, απασχολεί όλο και περισσότερους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά ενός ηλεκτρικού μοντέλου σκέφτονται την μπαταρία του οχήματος και τον χρόνο αντικατάστασης της. Ουσιαστικά τους ενδιαφέρει ο χρόνος ζωής και το κόστος αλλαγής του ακριβού, αλλά σημαντικού εξαρτήματος.

Τί φθείρει την μπαταρία

Την μπαταρία των ηλεκτρικών οχημάτων, λοιπόν, φθείρουν οι επαναφορτίσεις και η συνεχής χρήση της. Με την πάροδο, δηλαδή, του χρόνου και τους συνεχείς κύκλους φόρτισης, μία μπαταρία μειώνει τη χωρητικότητα της. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, τις οποίες κυρίως χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη φόρτιση και την αποφόρτιση, υποβαθμίζονται.

LG: Το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη

Μείωση χωρητικότητας

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η μπαταρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τριών ετών, παρουσίασε μείωση της χωρητικότητας κατά 2%. Ακόμη, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα 6 ετών οι ιδιοκτήτες τους παρατήρησαν μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας έως και 8%.

Πρακτικά, δηλαδή, ένα ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία 395 χιλιομέτρων θα έχανε μετά από 3 χρόνια αυτονομίας μόνο 5 χιλιόμετρα, ενώ μετά από 6 χρόνια κοντά στα 31,5 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Nissan Second Life: Η δεύτερη ζωή των μπαταριών

Τι λένε οι ειδικοί για τη ζωή των μπαταριών

Σύμφωνα με το Κέντρο Δεδομένων για Εναλλακτικά Καύσιμα των ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να αντικαταστήσουν την μπαταρία μετά από 12-15 χρόνια. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, χρονοδιάγραμμα αφορά αυτοκίνητα, τα οποία κυκλοφορούν σε μέτρια κλίματα και όχι σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο JB Straubel, συνιδρυτής της Tesla και πρώην CTO δήλωσε σχετικά με τη διάρκεια των μπαταριών:

Πρώην CTO της Tesla αποκαλύπτει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών των EVs

«Είναι ένα υποκειμενικό θέμα, ανάλογα με το ποιος είναι ο στόχος των ανθρώπων για το αυτοκίνητο, αλλά νομίζω ότι θα είναι εύκολα 15 χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις. Νομίζω ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα συμβαδίζει πιθανώς με τη διάρκεια ζωής του οχήματος».

Τέλος, η Isobel Sheldon, επικεφαλής στρατηγικής της Britishvolt ανέφερε πιθανή διάρκεια ζωής για μια μπαταρία τα 12 χρόνια.

Εγγυήσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη μπαταρία

Οι εγγυήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών για τις μπαταρίες αφορούν το 70% της χωρητικότητας τους. Οι εταιρείες δηλαδή εγγυόνται τουλάχιστον το 70% της χωρητικότητας των μπαταριών έως ένα χρονικό σημείο ή για συγκεκριμένα χιλιόμετρα.

Mercedes-Benz: Νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, Tesla, BMW, Nissan και Volkswagen προσφέρουν εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η Kia διαθέτει τα ηλεκτρικά της οχήματα με εγγύηση 7 ετών. Τέλος, η εγγύηση της Hyundai αγγίζει τα 200.000 χιλιόμετρα.

 

abb_img
spot_img