Πρώην CTO της Tesla αποκαλύπτει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών των EVs

Ο συνιδρυτής της Tesla και πρώην CTO, JB Straubel, πιστεύει ότι οι μπαταρίες των EVs πρέπει να διαρκούν περίπου 15 χρόνια.

Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις όσον αφορά τα Tesla και γενικά τα ηλεκτρικά οχήματα είναι το κλασικό «Πόσο διαρκεί η μπαταρία;». Εσείς γνωρίζετε πόσο καιρό, πόσα μίλια ή χρόνια «χωρούν» στη ζωή των μπαταριών, πριν την ώρα που ένα ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να την αντικαταστήσει;

Ο JB Straubel, ο επί μακρόν Chief Technology Officer της Tesla, έδωσε κάποια εικόνα σχετικά με το πόσο καιρό πιστεύει ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να διαρκούν. Και η απάντηση είναι, περίπου 15 χρόνια.

Η Tesla απέλυσε υπάλληλο λόγω… βίντεο στο YouTube!

15 χρόνια λέει ο πρώην CTO της Tesla

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ακόμα αρκετά πρόσφατα.

Ωστόσο, σε μια νέα συνέντευξη, ο συνιδρυτής της Tesla και πρώην CTO, JB Straubel, είπε ότι πιστεύει ότι οι μπαταρίες των EVs πρέπει να διαρκούν περίπου 15 χρόνια.

Βέβαια είναι κάτι υποκειμενικό, ανάλογα με το πως ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο. Τα 15 χρόνια θα μπορούσαν όμως να είναι μια ενδεικτική απάντηση που ίσως να ισχύει για στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο Straubel είναι ίσως ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη μπαταριών της Tesla μέχρι το 2019. Επιπλέον ήταν παρόν στην διαδικασία ανάπτυξης της χωρητικότητας των μπαταριών που έγινε για τον στόλο των οχημάτων της Tesla.

Tesla: Ο Έλον Μασκ «τα έσπασε» στο Βερολίνο

Το μέλλον της ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

Ο ίδιος παρακολουθεί στενά το θέμα της ζωής των μπαταριών των EVs, καθώς είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τη νέα του εταιρεία, τη Redwood Materials.

Η Redwood αναπτύσσει νέες διαδικασίες για την ανακύκλωση υλικών με έμφαση στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εισέρχεται επίσης στην παραγωγή με ένα εργοστάσιο μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Redwood, λέει ο Straubel, ανακυκλώνει αυτήν τη στιγμή 8-10 GWh το χρόνο, που είναι «αρκετά για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα». Και τα υλικά γίνονται καθαρότερα όσο περισσότερες φορές ανακυκλώνονται.

Όσο περισσότερο διαρκεί μια μπαταρία ενός EV, τόσο το καλύτερο. Και, ακόμη και οι παλιές μπαταρίες μπορεί να έχουν δεύτερη ζωή ως μέσο για σταθερή αποθήκευση ενέργειας.

Tesla: Αυτό είναι το Plan 3 του Έλον Μασκ

Όμως, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι μόλις εξαντληθεί, η μπαταρία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη λόγω των βασικών μετάλλων που περιέχει.

Η νέα εταιρεία του Straubel συνεργάζεται ήδη με τη Ford και τη Volvo για την ανακύκλωση των μπαταριών στο τέλος της ζωής τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Αυτή τη στιγμή, μόνο μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνουν στο τέλος της ζωής τους κάθε χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει κανόνες για τις μπαταρίες

Αλλά αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε εκατομμύρια μέσα σε 15 χρόνια. Τουλάχιστον έτσι θα συμβεί, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα του Straubel. Και τότε, όλα τα προαναφερθέντα θα έχουν πολλαπλάσια σημασία.

abb_img