Μπαταρίες ιόντων νατρίου για φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα(;)

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι πιο βιώσιμες, παρέχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και είναι πιο οικονομικές.

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα που αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα είναι η «τσουχτερή» τιμή τους. Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή αναμένεται να μειωθεί με το πέρασμα των ετών με την πρόοδο των τεχνολογιών. Ένας από τους παράγοντας θα συντελέσει στη μείωση της τιμής τους είναι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου.

Μέχρι στιγμής, γνωρίσουμε τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες άρχισαν να πρωταγωνιστούν τη δεκαετία του 1990. Η εν λόγω κατηγορία μπαταριών έχει μειονεκτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος. Όπως όλα δείχνουν, οι εν λόγω μπαταρίες, θα τις ξεπεράσουν όταν θα είναι έτοιμες για τα ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει να εφοδιάζουν κάποια νέα ηλεκτρικά.

JAC Yiwei: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες ιόντων νατρίου

Αλλαγή στο σκηνικό μπαταριών

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Ιανουαρίου, η κινέζικη μάρκα JAC ανακοίνωσε το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Yiwei, το οποίο διαθέτει αυτές τις μπαταρίες. Επιπλέον, η JMEV ανακοίνωσε ην κυκλοφορία ενός νέου ηλεκτρικού με μπαταρίες νατρίου της Farasis Energy. Ο λόγος για το μικρό αυτοκίνητο πόλης JMEV EV3, το οποίο προσφέρει αυτονομία 251 χιλιομέτρων.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες ιόντων νατρίου

Φυσικά, και οι εν λόγω μπαταρίες έχουν μειονεκτήματα, όπως είναι έλλειψη ενεργειακής πυκνότητας, η οποία συμβαδίζει με το αυξημένο βάρος. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα.

Ειδικότερα, δεν περιέχουν λίθιο ή κοβάλτιο, ενώ το νάτριο που διαθέτουν είναι άφθονο παγκοσμίως. Ο ηλεκτρολύτης είναι απλούστερος και οι συλλέκτες ρεύματος των ηλεκτροδίων μπορούν να είναι από αλουμίνιο αντί για χαλκό, που είναι πιο βιώσιμο και φθηνότερο.

24M: Η τεχνολογία Eternalyte για μπαταρίες λιθίου-μετάλλου

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι ανθεκτικότερες και φθηνότερες

Επιπλέον, οι μπαταρίες νατρίου είναι 30% φθηνότερες από τις ιόντων λιθίου. Δεδομένου πως η μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι περίπου το 40% του κόστους του αυτοκινήτου, τότε αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος.

Τέλος, οι μπαταριές νατρίου λειτουργούν καλά σε κρύο καιρό, είναι ασφαλής και κοστίζουν λιγότερο από τις μπαταρίες λιθίου. Επομένως έχουν μια ποικιλία χρήσεων εκτός αυτοκινήτου. Η κινέζικη εταιρεία CATL «δουλεύει» για την ανάπτυξή τους όπως και η σουηδική Northvolt και η Faradion με έδρα το Σέφιλντ.

Πηγή: Autocar

 

abb_img