Car Hacking: Πόσο κινδυνεύει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Μπορεί το «Car Hacking» να θεωρηθεί επικίνδυνο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Με ποιον τρόπο επηρεάζει τα οχήματα και πώς τα προστατεύουμε;

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια οι hackers έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, πέρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και smartphones, ακόμη και τα οχήματα. Ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους του «Car Hacking».

Τι ακριβώς είναι το Car Hacking;

Το «Car Hacking» είναι η κακόβουλη ενέργεια στο λογισμικό ενός αυτοκινήτου με στόχο τη φθορά, την απώλεια ελέγχου από τον ιδιοκτήτη ή την πλήρη καταστροφή του οχήματος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία αρνητική συνέπεια της πληροφορικής, από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να δημιουργήσει «smart» αυτοκίνητα και να επενδύσει στο λογισμικό εντάσσοντας τα στον κόσμο του Internet of Things (IoT).

Η πρώτη φορά που έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος ήταν το 2015. Ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε ένα Jeep Cherokee το 2014, η Fiat Chrysler Automobiles προχώρησε σε ανάκληση 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων, με στόχο την αναβάθμιση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Τι σημαίνει δέχομαι επίθεση;

Σύμφωνα με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια και εταιρείες που δημιουργούν λογισμικά προστασίας, το σύστημα ψυχαγωγίας είναι το πιο ευάλωτο σημείο.

Για να γίνει μία επίθεση θα πρέπει το όχημα να συνδεθεί στο Internet, ώστε ο επίδοξος hacker να επιχειρήσει από απόσταση την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού.

Το σύστημα που κάνει τα επίσημα update είναι αρκετά πιο δύσκολο να λειτουργήσει ως «πύλη» εφόσον είναι σε σύνδεση με τον server της εταιρείας. Σε αντίθεση με το σύστημα ψυχαγωγίας, το οποίο αναπαράγει διάφορα πολυμέσα από διάφορες σελίδες και πλατφόρμες. Οι οποίες με τη σειρά τους είναι σε συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μόλις ο hacker καταφέρει και εισάγει τον «ιό» αποκτά πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του οχήματος.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το Car Hacking είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Αυτός που διαχειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκλειδώσει το όχημα, να απενεργοποιήσει τον συναγερμό και να παρακάμψει τα πρωτόκολλα ασφαλείας που εμπεριέχονται στο κλειδί του οδηγού. Έτσι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά είναι δυνατή η κλοπή του και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Υπό συνθήκες μία κυβερνοεπίθεση μπορεί να έχει συνέπειες στην λειτουργία του οχήματος και σταδιακά να αυξάνει την κατανάλωση. Επίσης να προκαλεί συνεχόμενες δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα ή να καταστρέψει πλήρως το όχημα.

Η πιο σοβαρή συνέπεια όμως είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος του οχήματος εν ώρα πορείας. Ο hacker μπορεί να επέμβει στα φρένα και να προκαλέσει ατύχημα την ώρα που το όχημα έχει αναπτύξει ταχύτητα. Επιπλέον, να μην επιτρέπει στο όχημα να διατηρήσει πορεία ή να επηρεάσει το σύστημα των αερόσακων.

Υπάρχει λύση για το Car Hacking;

Μέχρι στιγμής η ασφάλεια λογισμικού είναι ένα προϊόν το οποίο δεν προσφέρουν οι ασφαλιστικές, ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, σε αυτή τη φάση οι μόνοι που μπορούν να προστατέψουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η κατασκευάστρια εταιρεία και φυσικά ο οδηγός.

Κοινώς, ο οδηγός εάν συνδέει το όχημα του στο διαδίκτυο, θα πρέπει να πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας. Αντίστοιχα και η εταιρεία να φροντίζει με τη σειρά της ώστε να γίνονται οι ενημερώσεις τακτικά και άμεσα.

Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες κυβερνοασφάλειας όπως η Panasonic, η McAFee και η Kaspersky, έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία anti-virus για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Φυσικά όμως η προστασία αφορά τον οδηγό. Αυτό σημαίνει πώς ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέχει από που επιλέγει να αναπαράγει μουσική ή video στο αυτοκίνητό του. Και κυρίως να μην χρησιμοποιεί κατεβασμένα αρχεία τα οποία μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

abb_img