Χάρτινο δίπλωμα: Πότε θα αντικατασταθεί;

Το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει από τις 19 Ιανουαρίου 2033 και θα πρέπει να γίνει έγκαιρα η αντικατάστασή του.

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί, οι οποίοι στο πορτοφόλι τους έχουν ακόμη το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης. Όμως αυτό έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αντικατασταθεί σχετικά άμεσα. Για την ακρίβεια, η καταληκτική ημερομηνία για το χάρτινο δίπλωμα είναι η 19η Ιανουαρίου 2033.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πρότυπο σε ότι αφορά τα διπλώματα οδήγησης. Οι πιο νέοι οδηγοί έχουν το νέο τύπο άδειας οδήγησης, το οποίο θυμίζει πιστωτική κάρτα. Και αυτόν τον τύπο πρέπει να αποκτήσουν και όσοι έχουν ακόμη τη «ροζαλία» (χιουμοριστικός χαρακτηρισμός για το χάρτινο δίπλωμα), για να μπορούν να οδηγούν νόμιμα.

Τι σημαίνουν τα γράμματα στην πινακίδα σας;

Μη αποδεκτό σε χώρες της Ευρώπης

Το παλαιού τύπου δίπλωμα δεν ήταν αποδεκτό σε ευρωπαϊκές χώρες. Η απουσία λατινικών χαρακτήρων ήταν ο κυριότερος λόγος. Προφανώς, εξαιτίας του υλικού οι φθορές στο πέρασμα του χρόνου ήταν έντονες και επιπλέον υπήρξε αλλοίωση στα στοιχεία του διπλώματος οδήγησης.

Κάτι εξίσου σημαντικό, ήταν ότι την εγκυρότητα του παλαιού διπλώματος οδήγησης αμφισβητούσε οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, μία αλλαγή διεύθυνσης.

Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές και την κλοπή καταλύτη;

Ανθεκτικό στο χρόνο

Ο νέος τύπος διπλώματος όμως έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, χάρη στο υλικό κατασκευής του. Επιπρόσθετα, έχοντας το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, δεν καταλαμβάνει χώρο στο πορτοφόλι μας. Τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι στα νέα διπλώματα δεν είναι εύκολη η παραχάραξη. Γεγονός που τα καθιστά αποδεκτά ακόμη και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί το τιμόνι του αυτοκινήτου είναι στα αριστερά;

Δικαιολογητικά και κόστος

Για την απόκτηση του νέου διπλώματος πρέπει να καταβληθεί το γνωστό παράβολο, αξίας 30 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει η ανάλογη ηλεκτρονική αίτηση ή για τους πιο παραδοσιακούς η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Η μεταβίβαση οχήματος είναι πιο εύκολη από ποτέ

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

  • Η απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας
  • Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4×6 εκ.
abb_img