Πόσο είναι το πρόστιμο αν ξεχάσεις το δίπλωμα οδήγησης;

Το δίπλωμα οδήγησης πρέπει να το έχουμε πάντα μαζί μας, ωστόσο μπορεί να τύχει να το ξεχάσουμε. Με τι πρόστιμο κινδυνεύουμε;

Το δίπλωμα οδήγησης είναι ένα έγγραφο, το οποίο πρέπει να το έχουμε πάντα μαζί μας. Όμως σε όλους έχει τύχει να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το δίπλωμα δεν είναι στο πορτοφόλι μας.

Αφού συμφωνήσαμε ότι το δίπλωμα οδήγησης δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, ας δούμε τι ισχύει στην αντίθετη περίπτωση. Αρχικά, είτε μιλάμε για τη νέου τύπου άδεια οδήγησης που είναι σαν πλαστοποιημένη κάρτα ή για το κλασικό ροζ τρίπτυχο, πρέπει να το έχουμε στο πορτοφόλι μας. Διαφορετικά, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμο ύψους 20 ευρώ. Αυτό ορίζει το Άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πώς μπορείς να χάσεις το δίπλωμα σου στα διόδια;

Το ίδιο άρθρο αναφέρει και τα υπόλοιπα έγγραφα, τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία μας λύνει τα χέρια, αφού υπάρχει η δυνατότητα το δίπλωμα οδήγησης να είναι και στο κινητό μας τηλέφωνο. Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να δημιουργήσει το «ψηφιακό πορτοφόλι» του, μέσω της σχετικής εφαρμογής. Αυτή είναι διαθέσιμη για κινητά Apple, όσο και Android.

Μπορείς να σβήσεις το πρόστιμο από… κλήση της Τροχαίας;

Πόσο είναι το πρόστιμο αν ξεχάσεις το δίπλωμα οδήγησης;

Εύκολη διαδικασία η πρόσβαση στην εφαρμογή

Ο χρήστης αφού κατεβάσει την εφαρμογή, πρέπει να κάνει την απαραίτητη ταυτοποίηση. Αυτή την κάνει ο χρήστης με τους κωδικούς του Taxisnet. Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης δίνει την άδεια του ώστε να λάβει τις ειδοποιήσεις της εφαρμογής.

Αυτές οι ειδοποιήσεις είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της εφαρμογής, εξαιτίας του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Με την είσοδο στην εφαρμογή, ο πολίτης με ελάχιστα κλικ μπορεί να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης.

Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης. Αφού τον λάβει, τον εισάγει στην εφαρμογή και δημιουργείται το έγγραφο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να το αποθηκεύσει στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου.

Editorial