Τι να κάνω αν συμβεί τροχαίο ατύχημα μπροστά μου;

Καθημερινά είναι πολύ πιθανό να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι οδηγοί είναι στον «κόσμο» τους και η πλειοψηφία κολλημένοι στο smartphone τους. Επομένως ένα τροχαίο ατύχημα είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί. Αυτό αποδεικνύει και η ημερήσια αναφορά της Τροχαίας που καταγράφει τα ατυχήματα σε όλη τη χώρα. Κάθε μέρα πλήθος ατυχημάτων συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Και σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος αίματος είναι βαρύς.

Πώς λειτουργεί το σύστημα eCall;

Ειδοποιούμε άμεσα τις αρχές

Επομένως οι πιθανότητες να γίνουμε μάρτυρες σε ένα τροχαίο ατύχημα είναι αυξημένες. Σε αυτή την περίπτωση σας προτείνουμε να μην αποχωρήσετε από τον τόπο του συμβάντος και ειδικά αν είναι σοβαρό τροχαίο. Μπορεί να έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, αλλά έτσι δεν θα βοηθήσετε την Αστυνομία, αλλά και τη Δικαιοσύνη στο έργο τους.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός ή στην χειρότερη θάνατος, ειδοποιούμε άμεσα το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία. Μάλιστα αν γνωρίζουμε Πρώτες Βοήθειες προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ και αναλάβει αυτό.

Γενικά, πρέπει να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την κατάσταση. Για κανέναν λόγο δεν πειράζουμε τον τόπο του ατυχήματος, για να μην δυσκολέψουμε το έργο της Αστυνομίας. Και σαφώς παραμένουμε στη διάθεση των ανακριτικών οργάνων για να καταθέσουμε όσα είδαμε.

Πώς μπορεί να «μπλέξεις» από την κλοπή του αυτοκινήτου σου;

Υπάρχει πιθανότητα να πάω στο δικαστήριο ως μάρτυρας;

Ναι, υπάρχει πιθανότητα και μάλιστα σε σοβαρά δυστυχήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία μελετάει τη σκηνή του ατυχήματος, συλλέγει τις μαρτυρίες, διενεργεί τα απαραίτητα αλκοτέστ και ετοιμάζει την αστυνομική έκθεση.

Μπορείς να σβήσεις το πρόστιμο από… κλήση της Τροχαίας;

Η αναφορά αυτή κατατίθεται στο δικαστήριο και μαζί με τη δική σου κατάθεση συμπληρώνεται το παζλ του τροχαίου. Για το λόγο αυτό, στο δικαστήριο καλό είναι να αναφέρουμε όλα όσα είδαμε, όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στην κατάθεση. Εμείς σας προτείνουμε να μιλήσετε και με το δικηγόρο σας πριν το δικαστήριο. Μία νομική συμβουλή είναι πάντοτε χρήσιμη.

abb_img