Χωρίς τέλος επιτηδεύματος τα σημεία φόρτισης EVs

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αυτή αφορά σε επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την τοποθέτηση και λειτουργία ηλεκτροφορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων σε χώρους τρίτων.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή ή μη τέλους επιτηδεύματος σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων και σε σημεία στάθμευσης οχημάτων ενοικίασης μικρής χρονικής διάρκειας, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, λοιπόν, Γιώργου Πιτσιλή, αυτή αφορά σε επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την τοποθέτηση και λειτουργία ηλεκτροφορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων σε χώρους τρίτων και την παροχή υπηρεσιών ενοικίασης οχημάτων για μικρή χρονική διάρκεια συνολικά για όλα τα σημεία εξυπηρέτησης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως: «παρόλο που στα επιμέρους σημεία φόρτισης ή στάθμευσης, κατά περίπτωση, δύναται να ενεργείται συναλλακτική δραστηριότητα, η διαχείριση των σημείων αυτών γίνεται κεντρικά και συνολικά για όλα τα σημεία εξυπηρέτησης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Τα επιμέρους, μάλιστα, σημεία φόρτισης ή στάθμευσης οχημάτων αποτελούν τμήματα ενός δικτύου, το οποίο βλέπουν οι πελάτες/καταναλωτές ως ενιαίο.

Έτσι, διαβάζουμε τα κάτωθι:

α. Τα σημεία φόρτισης σε χώρους τρίτων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν ηλεκτροφορτιστές, δεν θεωρούνται υποκαταστήματα για σκοπούς επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, καθόσον δεν θεωρείται ότι δημιουργείται επαγγελματική εγκατάσταση στους χώρους τρίτων με την τοποθέτηση των ηλεκτροφορτιστών, οι οποίοι λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένα και η χρήση αυτών γίνεται απευθείας από τους πελάτες, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσωπικού της εταιρίας που τους εκμεταλλεύεται.

β. Τα διάφορα σημεία στάθμευσης των οχημάτων ενοικίασης μικρής χρονικής διάρκειας, ομοίως, δεν θεωρούνται υποκαταστήματα για σκοπούς επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, καθόσον δεν θεωρείται ότι δημιουργείται επαγγελματική εγκατάσταση στα εν λόγω σημεία, από τα οποία οι πελάτες παραλαμβάνουν τα οχήματα κατόπιν αυτοματοποιημένων διαδικασιών, χωρίς την παρουσία προσωπικού της εταιρείας ενοικίασης.

Τα επιμέρους σημεία φόρτισης ή στάθμευσης οχημάτων, προφανώς, αποτελούν τμήματα ενός δικτύου, το οποίο βλέπουν οι πελάτες/καταναλωτές ως ενιαίο.

Ο Δήμος Αθηναίων εγκατέστησε 25 νέα σημεία δωρεάν φόρτισης

Πρόσφατα, ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Επιπλέον, η Αθήνα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, με 25 σημεία επαναφόρτισης, σε 19 περιοχές.

Με στόχο, λοιπόν, να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στην πόλη, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν για έναν χρόνο δωρεάν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά τους σε όλα τα διαθέσιμα σημεία.

Πού είναι τα σημεία των εγκατεστημένων ηλεκτρικών φορτιστών:

Λιοσίων 22 – πλατεία Βάθη

Σκουφά 13 – Κολωνάκι

Λουκιανού 7 – Κολωνάκι

Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – Ιλίσια

Αρχιμήδους 23Β – Παγκράτι

Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

Πλατεία Ελευθερίας 25 – (Πλατεία Κουμουνδούρου)

Ηρακλειδών 66 – Θησείο

Ευμολπιδών 34 – Γκάζι

Βελβενδού 47 – Άνω Κυψέλη

Χρήστου Μάντικα – Κυψέλη (μπροστά από πάρκο)

Φειδιππίδου 30 – Αμπελόκηποι

Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας – Αμπελόκηποι

Σούτσου – παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

Αναπαύσεως και Ραζηκότσικα – Μετς

Λ. Γεωργίου Καφαντάρη και Λ. Βουλιαγμένης – Άγιος Αρτέμιος

Ιακωβίδου 1-3 -Πατήσια

Αθηνάς και Λυκούργου – Ομόνοια

Το επόμενο διάστημα, τέλος, θα δούμε εναν ακόμη ηλεκτρικού φορτιστή στον Κολωνό (Τριπόλεως 25).

Editorial