Τι αλλάζει για τα ανασφάλιστα οχήματα;

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών εκπονεί ένα νέο σύστημα ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα, σε μια προσπάθεια να τα περιορίσει.

Ακούστε το άρθρο

Οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων θα γίνονται ανά έναν με δυο μήνες. Τώρα την αντίστοιχη διαδικασία οι ελεγκτικές αρχές την εκπονούν μια φορά στα 5-10 χρόνια. Λογικό το σύστημα αυτό να μην έχει αποδώσει και για το λόγο αυτό το υπουργείο θα παύσει τη λειτουργία του. Δεν είναι και λίγα τα περισσότερα από 500.000 ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας.

EV, HEV, PHEV: Τι να προτιμήσω;

Συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό των παραβατών

Οι συχνοί, online, έλεγχοι του νέου συστήματος, είναι μια διαδικασία που θα εκτελείται πολλές φορές μέσα στο έτος. Το νέο σύστημα θα βάλει τέλος στη χειροκίνητη διασταύρωση, που δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βέβαια διαφορετικός θα είναι και ο τρόπος επιβολής των κυρώσεων. Σήμερα τα ανασφάλιστα οχήματα, εντοπίζονται μόνο από τυχαίους ελέγχους της Τροχαίας. Επιπλέον, οι ποινές και τα πρόστιμα μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης δεν συμμόρφωναν τους παραβάτες. Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες οχήματα να είναι στους δρόμους ανασφάλιστα. Τώρα όμως ο συχνός έλεγχος της ΑΑΔΕ, αναγκάζει τους παραβάτες εντός 15 ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους. Επιπλέον θα πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ.

Μάλιστα στην περίπτωση που ο οδηγός δεν συμμορφωθεί, η Τροχαία αναλαμβάνει δράση ενώ θα υπάρχει και υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο. Όσοι δεν κλείσουν τις εκκρεμότητές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

To cruise control μειώνει την κατανάλωση;

Δεν θα γλιτώσουν κι όσοι δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Μάλιστα, μέσω του μηχανισμού των ανασφάλιστων οχημάτων θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα «τρώνε» πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν  η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο αγγίζει τα 400 ευρώ. Πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017. Μάλιστα μετά από αυτή τη διαδικασία οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000. Άγγιξαν για πρώτη φορά, τα 6,26 εκ. ασφαλισμένα οχήματα στη χώρα.

abb_img