Χρηματιστήριο Ενέργειας: Άνοδος στα 71,89 ευρώ η τιμή της MWh

Η σημερινή αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος και ο παράγοντας των ΑΠΕ στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Ακούστε το άρθρο

Η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος καταγράφει μια μικρή άνοδο μέχρι στιγμής τον μήνα που διανύουμε. Η μέση μηνιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Μέρας φτάνει τα 74,52 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή του Φεβρουαρίου ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως σε καθοριστικό παράγοντα για τη συγκράτηση των τιμών εξελίσσονται οι ΑΠΕ.

Όσον αφορά την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου, παρατηρούμε ότι σημείωσε αύξηση κατά 24,3%. Έτσι, σήμερα έφτασε στα 71,89 ευρώ/MWh. Παράλληλα, παρατηρώντας τις αγορές ενέργειας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, βλέπουμε πως σε γενικές γραμμές υπήρξε μια άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος. Επίσης, παρατηρούμε πως η τιμή στην γειτονική μας Ιταλία ξεπέρασε τα 95 ευρώ/MWh. Ταυτοχρόνως, η τιμή στην επίσης γειτονική μας Βουλγαρία έφτασε τα 67,85 ευρώ/MWh.

MYTILINEOS: Ενίσχυση του δικτύου της Λιβύης με επιπλέον 171 MW – Cars Electric

Η σχεδόν μηδενική τιμή της Κυριακής και οι παράγοντες που συνέβαλαν

Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες όπως ο ήπιος καιρός και η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ συμβάλλουν ώστε να κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, το μεσημέρι της Κυριακής η χονδρική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά ενέργειας σημείωσε «ελεύθερη πτώση» στα 2,23 ευρώ/MWh.  Επιπλέον, η μέση χονδρική τιμή για τη χθεσινή ημέρα εμφάνισε υποχώρηση στα 57,84 ευρώ/MWh.

Εταιρείες υδρογονανθράκων: Στροφή προς τη γεωθερμία; – Cars Electric

Οι ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Όσον αφορά το σημερινό ενεργειακό μείγμα της χώρας, οι ΑΠΕ κυριαρχούν ακόμη μία φορά. Ειδικότερα, το μερίδιο τους είναι 56,3%. Ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με μερίδιο 25,3%, οι εισαγωγές με 10,4%, τα υδροηλεκτρικά με 4,2% και ο λιγνίτης με 0,2%. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την πρωτοκαθεδρία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

IEA: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών CO2 το 2023 – Cars Electric

Η δυσκολία προβλέψεων για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος

Από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει πως υπάρχουν διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Επομένως, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών παρουσιάζουν μια δυσκολία. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών πιθανότατα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Αιτίες για τη συγκράτηση τους αποτελούν η χαμηλή ζήτηση λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, καθώς και η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα που ρίχνει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

 

abb_img