Εταιρείες υδρογονανθράκων: Στροφή προς τη γεωθερμία;

Το ενδιαφέρον που δείχνουν μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων για επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας.

Ακούστε το άρθρο

Μια αναπάντεχη εξέλιξη έχει γίνει φανερή το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. Παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι οι κολοσσοί παραγωγής υδρογονανθράκων BP, Chevron και Shell.

Οι εταιρείες αυτές παρατήρησαν πως οι ίδιες τεχνολογίες που επέτρεψαν την επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της γεωθερμίας. Έτσι, ίσως να υπάρχει μια μελλοντική χρυσή τομή στα συμφέροντα των βιομηχανιών υδρογονανθράκων και στην ανάγκη για παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Green Tank: Άνοδος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα – Cars Electric

Ποια σχέση έχουν οι εταιρείες υδρογονανθράκων με τη γεωθερμία

Τα γεωτρύπανα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες υδρογονανθράκων βρίσκουν εστίες υψηλής θερμότητας στο υπέδαφος. Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει αξιοποίηση αυτής της θερμότητας για παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η ενέργεια αυτή θα είναι σταθερή και δεν θα έχει τις μεταβολές που παρουσιάζει η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Προς το παρόν, η γεωθερμική ενέργεια δεν κατέχει σημαντικό ποσοστό στην παραγωγή ενέργειας των περισσότερων κρατών. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ κατέχει μόνο το 1% της συνολικής παραγωγής. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναγνωρίζει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στη χώρα. Επίσης, παρέχει σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις για ανάπτυξη σχετικών έργων.

Πυρηνική ενέργεια: Συμφωνία Γαλλίας και Βουλγαρίας για συνεργασία – Cars Electric

Που μπορεί να συμβάλει η γεωθερμία

Η γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στη θέρμανση και στην ψύξη κτιρίων. Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση της έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Παράδειγμα μεγάλης εταιρείας που έχει δείξει ενδιαφέρον αποτελεί η Google. Ο εν λόγω εταιρικός κολοσσός προσπαθεί να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητες τους με καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μπορούν να παρέχουν στη Google τη σταθερή ενέργεια που έχει ανάγκη. Επομένως, η εταιρεία άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για εναλλακτικές επιλογές.

Αιολική ενέργεια: Το πρόβλημα με τις «γερασμένες» ανεμογεννήτριες – Cars Electric

Οι παράγοντες του κόστους και της ζήτησης

Βεβαίως, δεν αποτελεί μυστικό πως η γεωθερμία αποτελεί πολύ πιο ακριβή επιλογή αυτή τη στιγμή σε σχέση με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον. Παράλληλα, οι εταιρείες υδρογονανθράκων διαθέτουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου. Αυτά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ζήτησης, ίσως οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέλλον.

 

abb_img