IEA: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών CO2 το 2023

Η ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από τα κράτη για να μείνουν σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών στόχων τους.

Ακούστε το άρθρο

Νέες έρευνες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) έδειξαν πως οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 παρουσίασαν αύξηση το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης τους ήταν μειωμένος. Αυτή η επιβράδυνση στον ρυθμό νέων εκπομπών CO2 είχε ως κύριες αιτίες τη συνεχή επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2023 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 παρουσίασαν αύξηση κατά 410 εκατομμύρια τόνους, ή 1,1%. Έτσι, έφτασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 37,4 δισεκατομμυρίων τόνων. Παρόλα αυτά, η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Το 2022 οι εκπομπές CO2 είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά 490 εκατομμύρια τόνους.

Green Tank: Άνοδος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα – Cars Electric

Οι λόγοι για την αύξηση των εκπομπών CO2 

Σύμφωνα με τον IEA, σημαντικό ρόλο για τη φετινή αύξηση των εκπομπών έπαιξαν η έλλειψη σε υδροηλεκτρική ενέργεια και οι έντονες ξηρασίες σε περιοχές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Παρά ταύτα, οι έρευνες δείχνουν πως χωρίς τη συμβολή των καθαρών τεχνολογιών ενέργειας, η αύξηση CO2 θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Πυρηνική ενέργεια: Συμφωνία Γαλλίας και Βουλγαρίας για συνεργασία – Cars Electric

Οι προσπάθειες των αναπτυγμένων οικονομιών και η ανάγκη στήριξης των αναπτυσσόμενων

Υπήρξε και ένα άλλο σημαντικό εύρημα των ερευνών. Το περασμένο έτος οι αναπτυγμένες οικονομίες παρουσίασαν μια σημαντική πτώση στις ενεργειακές εκπομπές CO2. Οι λόγοι για αυτήν τη μείωση ήταν τρεις. Αφενός, η αύξηση των ΑΠΕ και τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Αφετέρου, υπήρξε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναδεικνύει και ένα άλλο ζήτημα. Την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να επιτύχουν την ενεργειακή τους μετάβαση.

Αιολική ενέργεια: Το πρόβλημα με τις «γερασμένες» ανεμογεννήτριες – Cars Electric

Οι δηλώσεις του Fatih Birol, εκτελεστικού διευθυντή του IEA

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol δήλωσε πως: «Οι δεσμεύσεις που έκαναν οι χώρες στη COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο δείχνουν τι θα πρέπει να κάνει ο κόσμος για να βάλει τις εκπομπές σε μια φθίνουσα πορεία». Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη για «πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτρέψουμε στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια».

Έπειτα, συνέχισε λέγοντας: «Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους στη COP28, περισσότερες από 100 χώρες υπέγραψαν τη δέσμευση να κρατήσουν την πορεία 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού ζωντανή, τριπλασιάζοντας το παγκόσμιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιάζοντας τα ετήσια ποσοστά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030.»

abb_img