COP26: Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα δεσμευτούν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030

Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την «Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση» του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντώνται στη Γλασκώβη της Σκωτίας στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) θα δεσμευτούν σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030, αν και η δέσμευσή τους αυτή κρίνεται ήδη πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη για το Κλίμα, η κοινή αυτή δήλωση θα υιοθετηθεί από περισσότερες από 100 χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος στη λεκάνη του Κονγκό.

Η πρωτοβουλία αυτή, που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ), είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

British Prime Minister Boris Johnson addresses the Action on Forests and Land Use session at the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Britain, 02 November 2021. EPA/ROBERT PERRY

Τα δάση μειώνονται με ρυθμό αντίστοιχου μήκους 27 ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε λεπτό

«Αυτά τα εξαιρετικά οικοσυστήματα, αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης, είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας», που απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του. Τα δάση «έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωσή μας», θα προσθέσει.

Ωστόσο, μειώνονται με «ανησυχητικό ρυθμό», αντίστοιχου μήκους 27 ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε λεπτό.

Μεταξύ αυτών που θα δεσμευτούν βρίσκονται η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες που επικρίνονται για την επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών στην επικράτειά τους, όπως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ή η Γαλλία.

⇒ Τι είναι η COP26 και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Οι φιλοδοξίες της Βραζιλίας και η «αναβλητικότητα» της Ινδίας

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία δέχεται κριτική για την περιβαλλοντική της πολιτική, ανακοίνωσε χθες, με αφορμή την COP26, πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

«Παρουσιάζουμε έναν κλιματικό στόχο που είναι πιο φιλόδοξος, καθώς θα αυξήσουμε από το 43% στο 50% ως το 2030» τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και αποσκοπούμε στην επίτευξη «ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050», ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2070.

Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία, καθώς η Ινδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των περιοχών που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προηγούνται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η Σουηδή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες που συναντώνται στην COP26 να πράξουν και να σταματήσουν το «μπλα-μπλα» σε διαδήλωση που έγινε στη Γλασκώβη.

Οι επικεφαλής περισσότερων από 30 εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Aviva ή Axa, θα δεσμευτούν, επίσης, να μην επενδύουν πλέον στις δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές προέρχονται από δραστηριότητες, όπως η γεωργία ή η δασική βιομηχανία.

Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την «Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση» του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Ωστόσο, για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για «μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης».

Η δέσμευση και η δραματική έκκληση Γκουτέρες

Η δέσμευση αυτή θα γίνει την επομένη της έκκλησης που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για «να σωθεί η ανθρωπότητα» ενώπιον περίπου 120 ηγετών και χιλιάδων μελών αντιπροσωπειών και παρατηρητών που συναντώνται για αυτήν τη διάσκεψη, διάρκειας δύο εβδομάδων, που θέμα το Κλίμα.

Antonio Guterres, secretary general of the United Nations, delivers a speech during the COP26 climate talks in Glasgow, Britain, 1 November 2021. EPA/EMILY MACINNES / POOL

«Αρκετά με το να σκοτώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με τον άνθρακα. Αρκετά με το να μεταχειριζόμαστε την φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμη βαθύτερα. Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας», προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της COP26.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, προειδοποίησε παράλληλα για την «ανεξέλεγκτη» οργή των νέων γενεών που θα προκαλέσει μια αποτυχία αυτής της COP26, έξι χρόνια μετά την συμφωνία του Παρισιού.

⇒ H G20 απογοήτευσε, οι ελπίδες στην COP26

G20: Η «μπάλα» στα… μέσα του αιώνα

Αρνητικό μήνυμα από τη Ρώμη: Στη Σύνοδο Κορυφής της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ουδετερότητα άνθρακα, παραπέμποντας «στα μέσα του αιώνα».

Xie Zhenhua, China’s Special Envoy for Climate Change attends the opening ceremony of the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Britain, 1 November 2021. EPA/EMILY MACINNES / POOL

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, όρισε στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2060 και ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν μετέβη στην Γλασκώβη.

abb_img
spot_img