Τι είναι η COP26 και γιατί είναι τόσο σημαντική;

H φετινή COP θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το έργο που έγινε στhn COP21 όπου υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού.

Ακούστε το άρθρο

Εάν παρακολουθείτε τις ειδήσεις, είναι πιθανό να έχετε ακούσει ανθρώπους να μιλούν για την COP26, αλλά ξέρετε πραγματικά τι είναι και γιατί έχει ολοένα και αυξανόμενη σημασία;

Τι είναι η COP26

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1995.

Οι σύνοδοι κορυφής αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να συζητήσουν την κλιματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ουσιαστικά κάθε έθνος, χώρα ή κράτος στον κόσμο συμμετέχει και κάθε χρόνο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια της συνάντησης που έχει γίνει γνωστή ως COP.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η 26ή COP θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η COP26 αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την παρουσία πολλών ηγετών, ακτιβιστών και επιστημόνων.

Πότε είναι η COP26;

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή 2021 (ή COP26) επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου 2020, αλλά πλέον έχει προγραμματιστεί για την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν την πρώτη εβδομάδα της συνόδου κορυφής τεχνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα που αφορούν στον άνθρακα, τη χρηματοδότηση για τις χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στη φύση.

Τη δεύτερη εβδομάδα, οι αρχηγοί των κρατών αναμένεται να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν και να συνάψουν συμφωνίες.

Πού θα διεξαχθεί η COP26;

Υπάρχουν δύο κύριοι χώροι για την εκδήλωση: η Μπλε Ζώνη και η Πράσινη Ζώνη.

Η πρώτη, είναι το μέρος όπου πραγματοποιούνται οι επίσημες διαπραγματεύσεις, φέρνοντας κοντά τους αντιπροσώπους από κάθε κόμμα και τους προσκεκλημένους μέσω συζητήσεων, εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τον χώρο θα διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και βρίσκεται στο Scottish Event Campus (SEC) στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

Η Πράσινη Ζώνη σχεδιάζεται να βρίσκεται στο Επιστημονικό Κέντρο της Γλασκώβης, στην απέναντι όχθη του ποταμού Κλάιντ όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Η Πράσινη Ζώνη διευθύνεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλατφόρμα για το κοινό, τους καλλιτέχνες, τους ακαδημαϊκούς και άλλους επισκέπτες για να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση, την συμμετοχή και να προωθήσει τις συζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ποιοι θα βρίσκονται στην COP26;

Alok Sharma
Ο Πρόεδρος της COP26 Alok Sharma

Εκπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ηγετών και δεκάδων χιλιάδων διαπραγματευτών αναμένεται να παραστούν, μαζί με μέλη του Τύπου καθώς και οργανώσεις σχετικές με το κλίμα και το περιβάλλον.

Ο Βρετανός πολιτικός Άλοκ Σάρμα ορίστηκε Πρόεδρος της COP26 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και φυσικά και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως ο Μάικλ Γκόουβ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται, επίσης, να παραστούν.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι πρόκειται να πρωτοστατήσει σε σημαντικό μέρος των συζητήσεων ενώ και ο πρόεδρος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται επίσης στην εκδήλωση.

Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στη σημασία αυτής της COP και επίσης σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας του στη Συμφωνία του Παρισιού.

Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, καθώς πλησιάζει η διάσκεψη. Οι παγκόσμιοι ηγέτες κάλεσαν τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου να τερματίσουν τη χρήση του άνθρακα.

Λόγω της σημασίας της φετινής συνόδου κορυφής, πολλοί καλεσμένοι υψηλού προφίλ σχεδιάζουν, επίσης, να δώσουν το παρών στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα από τα τελευταία ονόματα που εντάχθηκαν στη λίστα των παρευρισκόμενων, καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η COP26;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Σύνοδος Κορυφής του 2021 είναι τόσο σημαντική.

Πρώτον, η πανδημία COVID-19 έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες. Πλέον τόσο άτομα, όσο και κυβερνήσεις καλούνται να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον.

Καθώς πολλές χώρες προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην επαναφορά στην κανονικότητα μέσω μιας “πράσινης ανάκαμψης”.

Δεύτερον, η COP26 θεωρείται ως ο διάδοχος της COP21 όπου υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταίων ετών στο ζήτημα του κλίματος.

Διαβάστε επίσης: Πόσοι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη;

Η COP26 θεωρείται ως η σύνοδος κορυφής για την αξιολόγηση των όσων έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα θέσει συγκεκριμένα σχέδια για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ορισμένοι μελετητές έχουν ονομάσει το 2021 «χρονιά για τη φύση» λόγω της πιθανότητας  η χρονιά αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για μια θετική περιβαλλοντική αλλαγή.

abb_img