ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο σε λειτουργία

Το νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο Μακροχώρι II και η επιδίωξη της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική πράσινη μετάβαση.

Στις 13 Νοεμβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως ένα ακόμη νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι πλέον σε λειτουργία. Το υδροηλεκτρικό αυτό έργο έχει όνομα Μακροχώρι II. Έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,84 MW και γεωγραφικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Συγκεκριμένα, στον δήμο Αλεξάνδρειας.

Η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου έφτασε τα 20 μικρά υδροηλεκτρικά έργα που κατέχει. Με τη λειτουργία τους αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους της χώρας με σκοπό την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Με τη νέα προσθήκη, η εγκατεστημένη ισχύς των 20 πλέον μικρών υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανεβαίνει. Συγκεκριμένα, φτάνει στα 88 MW. 

ΥΠΕΝ: 7 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Cars Electric

Η αξιοποίηση του ποταμού Αλιάκμονα 

Το νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο Μακροχώρι II αξιοποιεί την αρδευτική διώρυγα του ποταμού Αλιάκμονα, προκειμένου να παράγει καθαρή ενέργεια. Ο ποταμός Αλιάκμονας αρδεύει περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, καθώς και της Θεσσαλονίκης. Η συνολική έκταση την οποία αρδεύει είναι περίπου 900.000 στρέμματα. Παράλληλα, υδροδοτεί το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

HELLENiQ ENERGY: Εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο – Cars Electric

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το νέο έργο 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το έργο Μακροχώρι ΙΙ «περιλαμβάνει υδροστροβίλους τύπου Kaplan S-type, με συνολική ονομαστική παροχή 75 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, οι οποίοι με τη βοήθεια ηλεκτρογεννητριών 6.3 kV, καθώς και του υπόλοιπου κύριου και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική».

ΔΕΗ: Εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία – Cars Electric

Η συμβολή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην ελληνική πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Το Μακροχώρι II ακολουθεί την προηγούμενη ολοκλήρωση του έργου Μακροχώρι I στην περιοχή, το οποίο έχει αντίστοιχη ισχύ. Μαζί θα αξιοποιούν την αρδευτική διώρυγα του Αλιάκμονα και θα παράγουν κάθε χρόνο πάνω από 50 GWh πράσινης ενέργειας. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 10.000 νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία τους θα ρίξουν τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15.000 τόνους. Επομένως, η συμβολή τους στην περιοχή θα είναι σημαντική.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πέραν των 20 μικρών υδροηλεκτρικών έργων της κατέχει και άλλα έργα που παράγουν πράσινη ενέργεια. Συγκεκριμένα, κατέχει 32 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, 39 αιολικά πάρκα και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα έργα έχουν εγκατεστημένη ισχύ άνω των 670 MW. Έτσι, έχει θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη της σε πολύ σημαντικό παράγοντα στην ελληνική πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

abb_img
spot_img