ΥΠΕΝ: 7 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Η εισαγωγή του νέου ειδικού τιμολογίου από το ΥΠΕΝ που αλλάζει τα δεδομένα στη λιανική αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο ανακοίνωνε επτά νέα μέτρα. Στόχος τους είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ενέργειας, ενισχύσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα.

Σκρέκας: Η «πράσινη» οικονομία ως πυλώνας ανάπτυξης – Cars Electric

Οι αλλαγές στη λιανική αγορά ενέργειας και το νέο ειδικό τιμολόγιο που φέρνει το ΥΠΕΝ

Το πρώτο μέτρο αφορά νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση. Θα υπάρχουν τέσσερα είδη τιμολογίου και κάθε είδος τιμολογίου θα έχει ένα διαφορετικό χρώμα. Τα μπλε τιμολόγια είναι τα σταθερά. Είναι ορισμένου χρόνου και θα έχουν σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Τα κίτρινα τιμολόγια είναι τα κυμαινόμενα. Θα είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τα πορτοκαλί τιμολόγια είναι τα δυναμικά. Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς.

Όσοι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου έως την 1η Ιανουαρίου 2024, θα ανήκουν στην κατηγορία του νέου πράσινου ειδικού τιμολογίου. Το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα είδος τιμολογίου που θα το παρέχει ο κάθε προμηθευτής και θα είναι απλό και ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές ενέργειας. Επομένως, οι καταναλωτές για πρώτη φορά θα μπορούν να συγκρίνουν εύκολα ποιος πάροχος ενέργειας είναι ο πιο φθηνός.

Την 1η κάθε μήνα οι προμηθευτές θα δημοσιεύουν την τιμή χρέωσης τους που θα ισχύει για όλο τον μήνα. Επίσης, θα κοινοποιούν αυτήν την τιμή και στην ΡΑΑΕΥ. Επομένως, ένας καταναλωτής θα γνωρίζει απ’ την αρχή του μήνα τι τιμή χρέωσης πληρώνει στον προμηθευτή του, καθώς και τι τιμές προσφέρουν οι υπόλοιποι προμηθευτές. Έτσι, θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει με ποιον προμηθευτή τον συμφέρει περισσότερο να συνάψει σύμβαση.

Σκυλακάκης: Προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή – Cars Electric

Στόχος η παροχή καλύτερων τιμών προς τους καταναλωτές

Παράλληλα, ένας καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει προμηθευτές χωρίς κάποιο κόστος. Αυτό ισχύει σε όλα τα είδη τιμολογίων, εκτός από τα σταθερά. Συμπερασματικά, η νέα μορφή τιμολόγησης της λιανικής αγοράς ενέργειας θα λειτουργήσει θετικά στον ανταγωνισμό των προμηθευτών. Οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα έχουν αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ τους και κίνητρο για την παροχή καλύτερων τιμών.

HELLENiQ ENERGY: Εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο – Cars Electric

Άλλα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Πέραν των τιμολογίων, υπήρξε ανακοίνωση και άλλων νέων μέτρων από το ΥΠΕΝ. Θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων με βάση τις ανάγκες θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια. Η ενίσχυση αυτή αφορά στην περίοδο θέρμανσης από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Μαρτίου 2024. Το εύρος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Επίσης, θα υπάρξει συνέχιση επιδότησης του κοινωνικού τιμολογίου. Παράλληλα, θα υπάρξει κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες. Σχετικά με το πρόβλημα των ρευματοκλοπών, το ΥΠΕΝ αναφέρει αυστηροποίηση των υφιστάμενων ποινών. Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση ή η εξάλειψη των ρευματοκλοπών. Αντίστοιχα, το ΥΠΕΝ υιοθετεί μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΔΕΗ: Εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία – Cars Electric

Το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων»

Τέλος, ξεκινάει το πρόγραμμα «Απόλλων». Το «Απόλλων» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Μέσω αυτών, θα υπάρχει στόχος κάλυψης του 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει στόχος κάλυψης του 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Επιλογικά, στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν όλες οι περιφέρειες της χώρας.

abb_img
spot_img