Δήμος Αθηναίων: Ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» μαζί με άλλους 7 Δήμους

Η πρωτοβουλία που έλαβε ο κ. Χάρης Δούκας και ο Δήμος Αθηναίων και τα οφέλη που θα φέρει για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Αθηναίων μαζί με τους Δήμους Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 19 Μαρτίου ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε δημόσια εκδήλωση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030». Στην εν λόγω εκδήλωση υπήρξε και η ανακοίνωση για τη θεμελίωση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας». Σκοπός της θα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ και η αξιοποίηση της για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών και των συνεργαζόμενων Δήμων. Παράλληλα, σκοπό θα έχει και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης.

MYTILINEOS: Ενίσχυση του δικτύου της Λιβύης με επιπλέον 171 MW – Cars Electric

Οι δηλώσεις του κ. Χάρη Δούκα για το εγχείρημα

Στην ομιλία του, ο κ. Δούκας επισήμανε πως: «Είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί. Να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δίνουμε προτεραιότητα σε πράσινες πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συμμαχίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους.»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Συμμαχία, δήλωσε πως: Θέλουμε μέσα από αυτή τη Συμμαχία να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης. Να εξασφαλίσουμε πολύπλευρα οφέλη τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού που θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, όσο και για τους πολίτες στο σύνολό τους. Μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και δείχνουμε στην πράξη πως μπορεί να γίνει μία “στροφή” σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές».

IEA: Αύξηση των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα το 2023 – Cars Electric

Οι δηλώσεις άλλων Δημάρχων που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση

Πέραν του Δημάρχου Αθηναίων, υπήρξε τοποθέτηση και Δημάρχων άλλων Δήμων για το νέο αυτό εγχείρημα. Επίσης, υπήρξε αναφορά και στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης συνολικά. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, δήλωσε πως: «Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνιστά πλέον μία αναγκαιότητα, προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και όλα τα επακόλουθα αυτής».

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, υπογράμμισε: «Να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αθηναίων για αυτή την πρωτοβουλία να μας μαζέψει σήμερα να υπογράψουμε αυτό το σύμφωνο, αλλά και να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας περιβαλλοντικά – κλιματικά ουδέτερες». Επίσης, η Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ανέφερε: «Είναι σημαντική η συνεργασία των Δήμων αλλά και η αποσαφήνιση από πλευράς κεντρικού κράτους, του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των δήμων σε πόρους και τεχνογνωσία».

Πράσινο υδρογόνο: Το Μαρόκο προσφέρει έδαφος για επενδυτικά έργα – Cars Electric

Ενδιαφέρον άλλων Δήμων για συμμετοχή στην πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Αθηναίων

Τέλος, πέρα από τους Δήμους που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, ενδιαφέρον εκδήλωσαν πολλοί ακόμη Δήμοι Αττικής. Ενδεικτικά, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωσταντέλλος, δήλωσε: «Να σας συγχαρώ για αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία. Καταθέτω ευθύς αμέσως στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για συμμετοχή στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία».

abb_img