Δοκιμές αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης στην Οξφόρδη

Η αυτόνομη οδήγηση κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη, έχοντας αποκτήσει ήδη ισχυρά ερείσματα στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα στη Βρετανία και δη, στην Οξφόρδη, ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης.

Στους δρόμους της βρετανικής πόλης «βγήκαν» έξι οχήματα αυτόνομης οδήγησης Ford Mondeo που μετέχουν στο πρόγραμμα «Endeavour» που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, για να κάνουν συγκεκριμένες διαδρομές προκειμένου να εμπλουτιστεί το λογισμικό των αυτοκινήτων με δεδομένα, λάθη και παραλείψεις, δηλ. με στόχο να ανταποκρίνονται στην συνεχώς εξελισσόμενη πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους, ενώ παρόμοια οχήματα θα βγουν σύντομα στους δρόμους του Λονδίνου και μια άλλης πόλης που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από τους επικεφαλής.

To Ford Mondeo με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης

Ο στόχος των νέων δοκιμών είναι να δοκιμαστούν τα συστήματα ασφαλείας και οδήγησης και τα λογισμικά των αυτοκινήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 4, δηλαδή στο προτελευταίο στάδιο της πλήρους αυτόνομης οδήγησης που είναι το επίπεδο 5.

Σε αυτό το επίπεδο ένα όχημα μπορεί να κινηθεί με τον οδηγό στην καμπίνα, χωρίς αυτός να είναι απαραίτητο να είναι επικεντρωμένος στην οδήγηση. Φυσικά εάν το επιλέξει, μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος.

Η διαδρομή που θα πραγματοποιούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι εννέα μίλια από τον σταθμό Oxford Parkway στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Οξφόρδης όλο το χρόνο και επιστροφή.

Η διαδρομή διασχίζει τους δρόμους Banbury και Woodstock προς St Giles και κατόπιν της διαδρομής προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και πάλι πίσω. Όλα τα οχήματα θα έχουν έναν οδηγό ασφαλείας που μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος όποτε αυτό απαιτείται.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι δοκιμές διεξάγονται όλη την ημέρα και τη νύχτα, επιτρέποντας στα αυτόνομα οχήματα να βιώσουν μια σειρά από σενάρια κυκλοφορίας από τις πρωινές μετακινήσεις, τις σχολικές διαδρομές των λεωφορείων, σε μποτιλιάρισμα και κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Τα περισσότερα αυτόνομα οχήματα μπορούν να λειτουργούν και με την τεχνολογία GPS.

Ωστόσο, απώτερος στόχος του «Project Endeavour» είναι να καταστήσει την Μ. Βρετανία παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.