ΕΕ: Συνεργασία με Νορβηγία σε μπαταρίες και κρίσιμες πρώτες ύλες

Τα αμοιβαία οφέλη από το Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕ - Νορβηγίας και η συμβολική αξία του χρονικού σημείου υπογραφής του.

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τη συνεργασία της με τη Νορβηγία σε τομείς που αφορούν την ενεργειακή της μετάβαση. Σε αυτά τα πλαίσια, τα δύο μέρη υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την έναρξης μιας στρατηγικής σχέσης, η οποία θα αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων για κρίσιμες πρώτες ύλες και μπαταρίες.

Το εν λόγω Μνημόνιο υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Maros Sefcovic και ο Υπουργός Εμπορίου της Νορβηγίας Jan Christian Vestre. Έτσι, ξεκινάει μια νέα εποχή ανάμεσα στη σχέση ΕΕ και Νορβηγίας. Την έναρξη της σηματοδοτεί η συνεργασία σε δύο τομείς που έχουν μεγάλη σημασία για το ενεργειακό μέλλον της ηπείρου.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. στο σχέδιο Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 – Cars Electric

Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Maros Sefcovic

Σε δηλώσεις του ο Maros Sefcovic δήλωσε πως: «Φέρνουμε τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς η σημερινή υπογραφή είναι στρατηγικής σημασίας. Θα δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και ερευνητικών ευκαιριών και στις δύο πλευρές, ενισχύοντας τόσο τη βιομηχανική μας βάση όσο και τον πολιτικό μας δεσμό».

Δήμος Αθηναίων: Ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» μαζί με άλλους 7 Δήμους – Cars Electric

Τα οφέλη της συμφωνίας και η συμβολική αξία της

Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων διακοπών στο εμπόριο. Παράλληλα, αυξάνει τη συνολική ανταγωνιστικότητα των οικονομιών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νορβηγίας, ενώ μπορεί να αυξήσει και τις θέσεις εργασίας στους εξεταζόμενους τομείς. Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο πλευρών είναι σημαντικό και για έναν άλλο λόγο συμβολικής αξίας. Το χρονικό σημείο της συμφωνίας συμπίπτει με την 30η επέτειο της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής. Η παραπάνω συμφωνία εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Νορβηγίας στην Ενιαία Αγορά. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί κεντρικό σημείο της σχέσης της με την ΕΕ.

IEA: Αύξηση των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα το 2023 – Cars Electric

Οι τομείς που αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη αφορά τα ακόλουθα: Ενσωμάτωση των αλυσίδων αξίας κρίσιμων πρώτων υλών και μπαταριών, συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία, εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών προτύπων, κινητοποίηση χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών μέσων για υποστήριξη επενδύσεων, καθώς και κατάρτιση για θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας που θα αφορούν τους τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μπαταριών.

Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε πως αυτό το Μνημόνιο θα ωφελήσει όλους τους συμμετέχοντες. Αφενός, η Νορβηγία είναι μια χώρα με πλούσιο έδαφος σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει αρκετά τις δραστηριότητες της στον τομέα των μπαταριών. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ είναι μια μεγάλη αγορά που αφομοιώνει όλο και περισσότερο «πράσινες» τεχνολογίες. Επομένως, οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και η εύρεση κρίσιμων πρώτων υλών αποτελούν μείζον θέμα για την Ένωση.

 

abb_img