Επιδότηση Ηλεκτροκίνησης: Νέα πληρωμή την Παρασκευή

Πληρωμές συνολικά 4,4 εκατ. ευρώ θα κάνει το Υπουργείο Μεταφορών την ερχόμενη Παρασκευή, ως επιδότηση της ηλεκτροκίνησης.

Ακούστε το άρθρο

Πληρωμές συνολικά 4,4 εκατ. ευρώ σε 1.012 δικαιούχους θα κάνει το Υπουργείο Μεταφορών την ερχόμενη Παρασκευή, ως επιδότηση της ηλεκτροκίνησης.

Την Παρασκευή 22/3/2024 θα γίνει νέα πληρωμή για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ». Η πίστωση θα φτάσει συνολικά στο ποσό των 4.398.866,76 ευρώ. Αυτή είναι η 14η καταβολή που κάνει το σχετικό Υπουργείο σε δικαιούχους που έχουν καταθέσει αιτήσεις.

Η ως τώρα επιδότηση

Όπως αναφέρει σε σημερινό Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για τον μήνα Μάρτιο η επιδότηση φθάνει τα 7,15 εκατ. Ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μετά και από την καταβολή στις 6 Μαρτίου 2024 του ποσού των 2.757.829,73 ευρώ. Σε άλλους 695 δικαιούχους του προγράμματος που είχαν καταθέσει αιτήσεις.

Έτσι, συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κάνει επιδότηση σε 4.945 δικαιούχους. Και το συνολικό το ποσό επιδότησης για την αγορά κάποιου ηλεκτρικού οχήματος ανέρχεται σε 15.717.926 ευρώ.

Παράλληλα, αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια» η 12η απόφαση για υπαγωγή αιτούντων στη δράση «e-Astypalea». Με τον αριθμό των νέων εγκεκριμένων αιτήσεων να φτάνει τις 13. Αντίστοιχα, η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη είναι ίση με 229.466 ευρώ.

Δείτε ακόμα: O ΣΕΑΑ προειδοποιεί για τη χρηματοδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Η Αστυπάλαια γίνεται νησί πρότυπο

Η δράση e-astypalea σηματοδοτεί τη μετάβαση των νησιών στην ηλεκτροκίνηση και στην ενεργειακή αυτονομία. Στην Αστυπάλαια υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά στοιχείων. Μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την φόρτιση όλων των ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού.

Το πρόγραμμα Smart & Sustainable Island περιλαμβάνει:

Δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων στον δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες σε αντικατάσταση των συμβατικών που σήμερα διαθέτουν.

Θέσπιση ειδικών επιδοτήσεων για την αντικατάσταση με ηλεκτρικά, όλων των οχημάτων κάθε μορφής (ποδήλατα, scoοters, αυτοκίνητα, βαν, ταξί ) και την εγκατάσταση φορτιστών ιδιωτικής χρήσης

Δημιουργία αστικού τύπου μετακίνησης «on demand» με στόλο από βανάκια, χρησιμοποιώντας εφαρμογή μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου.

Δημιουργία υπηρεσίας «διαμοιρασμού οχημάτων» αποκλειστικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα οποία θα μπορεί να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει κάθε κάτοικος και επισκέπτης, για όσο χρόνο θέλει, πληρώνοντας μόνο για την ώρα χρήσης του οχήματος.

Εγκατάσταση και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η οποία θα συμβάλει δραστικότατα στη μείωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον υπάρχοντα θερμικό σταθμό, τροφοδοτώντας παράλληλα όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορούν στο νησί, με πράσινη ενέργεια.

Έργα αναβάθμισης και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού. Καθώς και εγκατάσταση δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών.

abb_img