Επίσημο: Τα ελληνικά ναυπηγεία θα κατασκευάζουν ηλεκτρικά σκάφη

To Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα, έλαβαν μια ιστορική απόφαση για την κατασκευή ηλεκτρικών σκαφών στην Ελλάδα.

Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα γράφουν μια νέα σελίδα για τα ηλεκτρικά σκάφη στη χώρα μας, αφού έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή και διάθεση τους.

E1 Puerto Banús Marbella GP: Ηλεκτρική αδρεναλίνη στο νερό!

To έγγραφο που αλλάζει τα πάντα για τα ηλεκτρικά σκάφη

Η συγκεκριμένη απόφαση κοινοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με αυτή τα ναυπηγεία της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρικών σκαφών. Τα σκάφη αυτά θα είναι προς διάθεση στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στη διεθνή αγορά. Η απόφαση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ναυτική ιστορία της χώρας. Πλέον θα είναι δυνατή η κατασκευή και εμπορία σκαφών με ηλεκτρική πρόωση.

Επίσημο: Τα ελληνικά ναυπηγεία θα κατασκευάζουν ηλεκτρικά σκάφη

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Πατρών και συγκεκριμένα από το Τμήμα Αλιείας, στον Οργανισμό Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος. Ο οργανισμός είχε υποβάλλει μια σειρά ερωτημάτων στη Λιμενική Αρχή της χώρας. Η ηγεσία του Υπουργείου και το Λιμενικό Σώμα αναγνωρίζουν πλέον την οδηγία που διέπει την κατασκευή των ηλεκτρικών σκαφών παγκοσμίως. Έτσι υιοθετείτε το πρότυπο ISO 16315, το οποίο αναφέρει: «Επιτρέπεται η εμπορία αναψυχής σκαφών που κινούνται με σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης και τροφοδοτούνται από μπαταρίες (ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO16315)».

Η Yamaha εξαγόρασε την Torqeedo

Τι θα γίνει με τις μετατροπές των υπάρχοντων σκαφών;

Σύμφωνα με το έγγραφο του Λιμεναρχείου Πατρών δεν νομιμοποιείται η μετατροπή των υπαρχόντων ερασιτεχνικών σε ηλεκτρικά σκάφη.  Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον αναμένεται η έκδοση των απαραίτητων οδηγιών για την ασφαλή μετατροπή των ιδιωτικών σκαφών σε ηλεκτρικά. Αναμένεται να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη μετατροπή, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη επεξεργάζεται η τροποποίηση της ΓΚ 23, με στόχο την αφαίρεση οποιωνδήποτε σημείων που απαγορεύουν τη μετατροπή οποιουδήποτε σκάφους σε ηλεκτρικό.

Το Sanlorenzo με το σύστημα της Volvo Penta

Νέα εποχή για την ελληνική ναυτιλία

Η απόφαση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική ναυτιλία και προωθεί την ανάπτυξη του κλάδου. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκαφών να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής πρόωσης, στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην προστασία των θαλασσών μας. Μάλιστα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια, που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της ηλεκτρικής πρόωσης και θα ενισχύσει τη βιώσιμη και πράσινη ναυτιλία στην Ελλάδα.

abb_img