Έρευνα: Όχι άλλα αυτοκίνητα στην πόλη!

Σύμφωνα με έρευνα για τις αστικές μετακινήσεις, ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τα αυτοκίνητα και να κινηθούμε με εναλλακτικά μέσα.

Η μετάβαση στην «πράσινη» κινητικότητα έχει ήδη ξεκινήσει. Πλέον, στους δρόμους κυκλοφορούν αρκετά ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ στη ζωή μας έχουν μπει διάφορα μέσα κινητικότητας, όπως ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα κλπ. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα ακόμη κυριαρχούν, ως βασικά μέσα μετακίνησης.

Το φαινόμενο παρατηρείται έντονα στις μεγαλουπόλεις, όπου καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα κατακλύζουν τους δρόμους, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως επίσης και η καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα παραπάνω, το αυτοκίνητο δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να στραφούν σε άλλους τρόπους μετακίνησης, εντός πόλης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ανέδειξε μία διαδικτυακή έρευνα.

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τα plug-in υβριδικά;

Τα αυτοκίνητα ακόμη κυριαρχούν σύμφωνα με την έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η Infas quo GmbH πραγματοποίησε μία έρευνα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022. Σε αυτή έλαβαν μέρος 2.000 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω. Η έρευνα ανέδειξε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε ο κόσμος να αφήσει το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σε ότι αφορά τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 677 από αυτούς χρησιμοποιούσαν κυρίως αυτοκίνητα στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Οι 505 χρησιμοποιούσαν ποδήλατα, ενώ οι 509 τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τέλος, 233 άτομα πήγαιναν παντού με τα πόδια.

Έρευνα: Πότε θα δούμε φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ας δούμε τα Μ.Μ.Μ. με άλλο μάτι

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που προέχει είναι να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, για βελτίωση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών τους. Φυσικά, οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης των Μ.Μ.Μ., με συνεχείς παρεμβάσεις σχετικά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Επιπλέον, η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς δεν ελαφρύνει μόνο το περιβάλλον αλλά και τις… τσέπες των πολιτών. Τα οικονομικά εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα προσφέρον ισχυρό κίνητρο.

Έρευνα: Το 80% των οδηγών δεν ξέρει να αλλάζει λάστιχο!

Το ποδήλατο είναι πάντα μία καλή λύση, αλλά υπό προϋποθέσεις

Φυσικά, το ποδήλατο είναι ένα από τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση ποδηλάτου απαιτεί ένα καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, για την γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση.

Επιπλέον, σημαντικές εναλλακτικές λύσεις αποτελούν τόσο το γνωστό car-sharing, δηλαδή η κοινή χρήση του αυτοκινήτου, όσο και το περπάτημα για μικρές αποστάσεις. Ωστόσο και εδώ είναι απαραίτητη η καλύτερη υποδομή.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία πολιτική για την μετακίνηση των πολιτών από Δήμο σε Δήμο. Όσο δε για τους ποδηλατοδρόμους, αναφέρουν ότι θα πρέπει να παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες μετακίνησης, με απόλυτη ασφάλεια.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!