Έρευνα: Οι Έλληνες επιλέγουν το επόμενο τους αυτοκίνητο

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων οι προτιμήσεις των Ελλήνων για τη αγορά νέου αυτοκινήτου είναι «ηλεκτρικές».

Ακούστε το άρθρο

Την προτίμηση τους στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα έδειξαν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η έρευνα της (ΕΤΕπ) σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το «Κλίμα 2021-2022», διεξήχθη ανάμεσα σε 1.000 Έλληνες. Το 81% εξ αυτών δηλώνει πως η επόμενη αγορά αυτοκινήτου θα είναι υβριδικό είτε ηλεκτρικό. Πιο συγκεκριμένα, το 41% επιλέγει την αγορά ενός υβριδικού αυτοκίνητου. Το 40% δηλώνει πως το επόμενο του αυτοκίνητο θα είναι ηλεκτρικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το ποσοστό είναι 14% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντιθέτως, το 19% των Ελλήνων επιμένει στην αγορά πετρελαιοκίνητων ή βενζινοκίνητων.

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων ανά περιοχή

Στην Αττική τα ποσοστά που αφορούν στην απόκτηση υβριδικού αυτοκίνητου ανέρχονται σε 45% και 36% για την απόκτηση ηλεκτρικού. Για την αγορά πετρελαιοκίνητου τα ποσοστά είναι στο 19%.

Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τα υβριδικά κυριαρχούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52%. Το 34% των ερωτηθέντων σκέφτεται να «κινηθεί» ηλεκτρικά, ενώ το 14% επιλέγει τα πετρελαιοκίνητα.

Τα ποσοστά της Κεντρικής Ελλάδας είναι παρόμοια με εκείνα της Αττικής. Το 42% σκέφτεται την αγορά υβριδικού, ίδιο ποσοστό επιλέγει ηλεκτρικό και το 17% πετρελαιοκίνητο.

Η Β. Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην πρόθεση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ποσοστό 44%, μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες περιοχές. Το 33% επιλέγει να αγοράσει υβριδικό και τέλος, το 22%  πετρελαιοκίνητο.

Ποιες οι προτιμήσεις των Ευρωπαίων σύμφωνα με την έρευνα

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους οδηγούς, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με την επιλογή αυτοκινήτου. Το 67% αυτών είναι πρόθυμο να αγοράσει υβριδικό ή ηλεκτροκίνητο όχημα, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στα υβριδικά οχήματα με ποσοστό 39%. Τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τα συναντάμε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 33%.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην τελευταία θέση είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ποσοστό 28%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οδηγοί άνω των 65 ετών είναι υπέρ της αγοράς υβριδικού οχήματος (47%). Oι νεότεροι, ηλικίας 15-29 ετών που αντιστοιχεί στο 31%, δεν θεωρούν ως καλή επιλογή ένα υβριδικό όχημα. Ωστόσο, βλέπουν πιο θετικά την αγορά ενός αυτοκινήτου βενζίνης ή diesel ή ενός ηλεκτρικού με ποσοστό 35% και 34% αντίστοιχα.

Τέλος, οι Κινέζοι είναι θετικοί στην αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος με ποσοστό 44%. Όσον αφορά τους Αμερικάνους πρώτο στις προτιμήσεις είναι το υβριδικό με ποσοστό 38%. Ακολουθούν τα οχήματα βενζίνης ή diesel με 33% κι έπειτα τα ηλεκτρικά με 29%.

abb_img