Έρευνα: Οι Έλληνες «ψήνονται» για ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποκαλύπτει τις προτιμήσεις των Ελλήνων για την αγορά νέου αυτοκινήτου.

hyΗ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας της για το 2021-2022 με θέμα το κλίμα. Η έρευνα αξιολογεί τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των ευρωπαίων πολιτών για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η έρευνα κράτησε σχεδόν 1 μήνα (26/8 – 22/9) και έλαβαν μέρος 30.000 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες.

Έρευνα: Εσύ θα πλήρωνες παραπάνω για να μη ρυπαίνεις;

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων

Τα αυτοκίνητα και οι ρύποι που προκαλούν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Η επιλογή του τύπου του νέου αυτοκίνητου των πολιτών μπορεί να βελτιώσει την πορεία του φαινομένου.

Το 81% των Ελλήνων είναι πρόθυμο να αγοράσει για νέο αυτοκίνητο ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα. Συγκεκριμένα, το 41% των Ελλήνων δηλώνουν ότι την επόμενη φορά η αγορά τους θα αφορά υβριδικό όχημα, ενώ το 40% ηλεκτρικό και το 19% diesel ή βενζινοκίνητο. Να σημειώσουμε πως το 14% των Ελλήνων δεν έχει αυτή τη στιγμή αυτοκίνητο και δεν είναι πιθανό να αγοράσει.

Για να μελετήσει εκτενέστερα την ελληνική αγορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε στον καταμερισμό των Ελλήνων σε τρία ηλικιακά γκρουπ (15-29), (30-64) και (65 και άνω). Παρατηρούμε, πως περίπου το 40% και των τριών γκρουπ δηλώνει πως θα αγοράσει υβριδικό αυτοκίνητο.

Η ηλικιακή ομάδα (65 και άνω) σε ποσοστό περίπου 50% δήλωσε ότι θα αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ το 10% είναι υπέρ της αγοράς αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα. Οι νέοι (15-29) είναι πρόθυμοι να αγοράσουν αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα σε ποσοστό περίπου 25%, ενώ περίπου το 35% έχει ως σκέψη την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τesla: Έρευνα για άσκοπο φρενάρισμα σε 416.000 οχήματα

Τι αποκαλύπτει η έρευνα για την Ευρώπη

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου είναι κοντά στο 67%. Μόνο το 33% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πρόθυμο να αγοράσει diesel ή βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι το 13% των Ευρωπαίων δεν έχει και ούτε σκοπεύει να αγοράσει αυτοκίνητο.

Πρωταθλητές στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου είναι οι Κύπριοι (85%). Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Γερμανούς είναι μόλις 52%. Αίσθηση προκαλούν οι Τσέχοι που δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορά αυτοκίνητου με θερμικό κινητήρα.

Οι προτιμήσεις των τρίτων χωρών

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 44% των Κινέζων θα αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τέλος, το 67% των Αμερικάνων θα επιλέξει μια υβριδική ή ηλεκτρική έκδοση αυτοκινήτου κατά την επόμενη αγορά, ενώ το 33% θα προχωρήσει σε αγορά πετρελαιοκίνητου ή βενζινοκίνητου οχήματος.

abb_img
spot_img