Εσείς ξέρετε πώς να οδηγείτε ένα υβριδικό μοντέλο;

Μπορεί να σας φαίνεται ως χαζή ερώτηση, όμως για να απολαμβάνει κανείς τις αρετές από ένα υβριδικό μοντέλο πρέπει να ξέρει τα μυστικά του.

Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στον κλάδο της αυτοκίνησης έχει φέρει νέες λύσεις στην κίνηση των μοντέλων. Η ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας έχει συμβάλει στην αυξανόμενη διάδοσή των μοντέλων με mild hybrid και full hybrid τεχνολογία. Πλέον τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών, με τις πωλήσεις να αυξάνονται συνέχεια.

Υποχρεωτικοί πλέον οι φορτιστές σε όλα τα κτίρια

Μεγάλο όφελος στην κατανάλωση και στο περιβάλλον

Η δημοφιλία των μοντέλων αυτών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ένα υβριδικό μοντέλο προσφέρει σημαντικό όφελος στην κατανάλωση καυσίμου και στις εκπομπές ρύπων. Κάτι εφικτό αφού εκμεταλλεύονται την επιπλέον ισχύ που παρέχει ο ηλεκτροκινητήρας. Ιδιαίτερα τα πλήρως υβριδικά μοντέλα προσφέρουν τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για μεγάλες αποστάσεις.

Για να εκμεταλλευτεί πλήρως ο οδηγός την υβριδική λειτουργία, πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τον τρόπο οδήγησης. Κυρίως σε ότι αφορά τον έλεγχο του γκαζιού. Η εκκίνηση πρέπει να είναι ομαλή και σταδιακή, αντί για απότομο πάτημα του γκαζιού, προκειμένου ο οδηγός να εκμεταλλευτεί την επιπλέον ηλεκτρική ροπή. Με αυτόν τον τρόπο, το υβριδικό αυτοκίνητο επιταχύνει με τον ηλεκτροκινητήρα και εξοικονομεί καύσιμο κατά την κίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Τι γίνεται με τις παλιές μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Επιπλέον, σε καθημερινές αστικές διαδρομές, ένα υβριδικό μοντέλο μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα σε συνθήκες «σταμάτα-ξεκίνα» σε κυκλοφοριακή συμφόρηση η χρήση ηλεκτρισμού είναι ιδανική επιλογή. Κατά τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, τα υβριδικά αυτοκίνητα επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια, εξοικονομώντας καύσιμο όταν η κίνηση είναι σε επίπεδους δρόμους.

Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

Πέραν του πατήματος του γκαζιού, ο οδηγός πρέπει να είναι προσεκτικός και με το πότε και πώς θα απελευθερώσει το πεντάλ του γκαζιού. Κάθε φορά που το γκάζι ελευθερώνεται, ο κινητήρας σταματά προσωρινά και η υβριδική μπαταρία φορτίζεται, επιτρέποντας τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και την εξοικονόμηση καυσίμου.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε σε απόδοση, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν δεύτερη φύση για τον ιδιοκτήτη ενός υβριδικού αυτοκινήτου. Με την αφομοίωση όλων των παραπάνω τότε μόνο θα καρπωθεί κάποιος τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας.

abb_img