ΕΣΕΚ: Τεράστιες επενδύσεις με φόντο την ενεργειακή μετάβαση

To Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναθεωρήθηκε και στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα της χώρας.

Το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο. Ωστόσο, μετά από σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναθεωρήθηκε και πλέον είναι σε φάση συζήτησης πριν την αποστολή του τελικού σχεδίου στο αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το 2030 η ηλεκτροκίνηση θα εξοικονομεί… «άπειρο» πετρέλαιο

Ακριβή η ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα με το ΕΣΕΚ

Πιο συγκεκριμένα, το ανανεωμένο ΕΣΕΚ προβλέπει επενδύσεις «μαμούθ» που φτάνουν συνολικά τα 164,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030. Οι επενδύσεις αφορούν την ενεργειακή μετάβαση σε τομείς όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, οι μεταφορές και τα κτίρια.

Ειδικότερα, τη διετία 2024-2025 η μέση ετήσια επένδυση θα είναι σύμφωνα με υπολογισμούς γύρω στα 20,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για την πενταετία 2025-2030 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 24,7 δισ. ευρώ.

Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος

Η συμμετοχή των νοικοκυριών άνω του 50%

Επιπλέον, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, τα νοικοκυριά θα συμμετέχουν στις επενδύσεις και τις δαπάνες στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης άνω του 50%. Πιο αναλυτικά, η ετήσια συμμετοχή τους θα είναι στο 52%, δηλαδή 11,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ εξ αυτών θα αφορούν δαπάνες για τα νοικοκυριά χαμηλής εισοδηματικής τάξης, τα οποία μάλιστα θα λάβουν στήριξη με προγράμματα όπως είναι το «Εξοικονομώ».

Υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες!

Πράσινη μετάβαση με περισσότερες ΑΠΕ

Φυσικά, η κλιματική ουδετερότητα της χώρας προβλέπει και περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπλέον, η αποθήκευση της ενέργειας θα συμβάλλει και αυτή στην πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ οι στόχοι είναι ελαφρώς μικρότεροι από το αρχικό του Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ στοχεύει σε μερίδιο 79% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, έναντι 80% που ήταν αρχικά. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει 13,5 GW έναντι 14,7 GW.

Θ. Σκυλακάκης: Προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση

Επίσης, τα φωτοβολταϊκά έχουν μειωθεί από 14,1 GW σε 13,4 GW. Ωστόσο, σε ότι αφορά την αιολική ενέργεια, το ΕΣΕΚ στοχεύει σε αύξηση από 7 GW σε 7,6 GW. Σχετικά, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο στόχος στο τελικό σχέδιο είναι στα 1,9 GW, από 2,7 GW στο αρχικό.

Ακόμη, ο στόχος για τις υπόλοιπες ΑΠΕ παραμένει στα 800 MV, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα φτάσουν τα 3,8 GW έως το 2030, έναντι 4 GW στην αρχική πρόταση.

Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση

Μειωμένη η αποθήκευση ενέργειας στο νέο ΕΣΕΚ

Τέλος, για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας υπάρχει πρόταση για την εγκατάσταση 5,3 GW, εκ των οποίων 3,1 GW μπαταρίες και 2,2 GW αντλησιοταμίευση.

Στο πρώτο σχέδιο, η αναγκαία αποθήκευση για το 2030 έφτανε στα 8,1 GW. Τα 5,6 GW εξ αυτών αφορούν μπαταρίες και τα 2,5 GW αντλησιοταμίευση. Επίσης, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρόλυσης στα 1,7 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

abb_img
spot_img