Ευρωπαϊκή Ένωση: Δασμοί στα κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά από τον Ιούλιο, για την ισορροπία στην αγορά αυτοκινήτων.

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τελωνειακή καταγραφή των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανή η επιβολή αναδρομικών δασμών στο μέλλον. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

Εάν η εμπορική έρευνα της ΕΕ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες λαμβάνουν αθέμιτες επιδοτήσεις, θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς από τη στιγμή της καταχώρησης. Να σημειώσουμε πως η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει προσωρινούς δασμούς τον Ιούλιο.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά στο στόχαστρο της Κομισιόν

Πιθανή ζημία και αθέμιτες επιδοτήσεις

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή επισημαίνει τη συνεχή αύξηση των εισαγωγικών κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτου ανησυχούν για τυχόν ζημιές που θα μπορούσαν να υποστούν. Η πιθανότητα αντισταθμιστικών επιδοτήσεων προκαλεί ανησυχία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ζημίες είναι ήδη εμφανείς, ακόμη και πριν από την έρευνα.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στοπ στις επιδοτήσεις για κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Η διαδικασία καταχώρισης των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Αυτή η ενέργεια ακολούθησε την επίσκεψη σε τρεις κινεζικούς κατασκευαστές για επανάληψη των παρεχόμενων πληροφοριών.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την πρόκληση της κινεζικής αγοράς

Τέλος, θυμίζουμε πως η ΕΕ είχε ξεκινήσει έρευνα από τον προηγούμενο Οκτώβρη για να διαπιστώσει την επίδραση των επιδοτήσεων στις αλυσίδες αξίας BEV στην Κίνα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε ήδη επισημάνει τη στρέβλωση της αγοράς λόγω των φθηνότερων κινεζικών αυτοκινήτων, τα οποία διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των επιδοτήσεων.

Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ξεκίνησε η έρευνα για τις επιδοτήσεις

Ειδικότερα, είχε δηλώσει:

«Οι παγκόσμιες αγορές κατακλύζονται πλέον από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλή με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας».

Πηγή: Electrive

 

abb_img