Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ξεκίνησε η έρευνα για τις επιδοτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα έρευνα για τις επιδοτήσεις, οι οποίες αφορούν τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φτάνουν στην Ευρώπη.

Το θέμα με τις επιδοτήσεις για τα κινέζικα ηλεκτρικά στην Ευρώπη παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Για την ακρίβεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και επίσημα έρευνα για τις επιδοτήσεις που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα, με εισαγωγή από την Κίνα στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε, ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την έρευνα στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος ήταν η μεγάλη εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα, τα οποία ήταν σε χαμηλές τιμές και με επιδοτήσεις από την ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανή οικονομική απειλή για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Γαλλία: Έτσι θα μπλοκάρει τις επιδοτήσεις για τα κινέζικα ηλεκτρικά

Η έρευνα για τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ενδελεχής

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα θα καθορίσει πρώτα εάν οι εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, επωφελούνται από παράνομες επιδοτήσεις. Δεύτερον, θα καθορίσει εάν η επιδότηση αποτελεί απειλή για στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων. Δηλαδή, αν μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημιά σε αυτές.

Φυσικά, αν η έρευνα αποδείξει ότι και τα 2 ενδεχόμενα είναι αληθή, τότε θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες και τον αντίκτυπο των μέτρων στους εισαγωγείς, χρήστες και καταναλωτές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στην ΕΕ.

Επίσης, η έρευνα θα ακολουθήσει τις αυστηρές νομικές διαδικασίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΠΟΕ. Μέσω αυτών θα επιτρέψει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κινέζικη κυβέρνηση και εταιρείες), να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιχειρήματά τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στοπ στις επιδοτήσεις για κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τα εξής:

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς τομείς ήδη επενδύουν και καινοτομούν για την πλήρη ανάπτυξη αυτού του δυναμικού. Όπου βρούμε στοιχεία ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά. Και θα το κάνουμε αυτό σεβόμενοι πλήρως τις ενωσιακές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Γιατί η Ευρώπη παίζει με τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα».

Επέλαση από κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ποια είναι η διαδικασία της έρευνας;

Η ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας συνοψίζει τους ισχυρισμούς, ενώ εξηγεί τη διαδικασία για τον προσδιορισμό της πιθανής ύπαρξης επιδότησης.

Επίσης, η έρευνα θα διαρκέσει το πολύ 13 μήνες από την έναρξή της. Εάν δικαιολογείται νομικά, τυχόν προσωρινοί δασμοί κατά των επιδοτήσεων μπορούν να επιβληθούν εντός 9 μηνών από την έναρξη. Τέλος, η επιβολή οριστικών μέτρων που μπορεί να προκύψουν, θα γίνει έως και 4 μήνες αργότερα. Ή αλλιώς σε διάστημα εντός 13 μηνών από την έναρξη της έρευνας.

abb_img
spot_img