Τα κινέζικα ηλεκτρικά στο στόχαστρο της Κομισιόν

Ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ελέγξουν τις κινέζικες εταιρείες που δρουν στην Ευρώπη, θεωρώντας τα κινέζικα ηλεκτρικά ως απειλή.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά εξακολουθούν να απασχολούν την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ακόμη απειλή τις κινέζικες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και εντείνει εντείνει τον έλεγχο προς αυτές. Μεταξύ των εταιρειών που θα ελέγξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι BYD, Geely και SAIC, σε μια προσπάθεια επιβολής τιμωρητικών δασμών για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εν λόγω έρευνα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αναζητά αν οι κινεζικές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν άδικο όφελος από κρατικές επιδοτήσεις, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» την Ευρώπη

Η Κίνα στο στόχαστρο της έρευνας

Οι επιθεωρητές σκοπεύουν να κάνουν επισκέψεις στις εταιρείες που προαναφέραμε. Παράλληλα, δουλεύουν πυρετωδώς, εξακριβώνοντας αν υπάρχει συμμόρφωση από αυτές προς τους κανονισμούς. Σύμφωνα με πηγές, οι επιθεωρητές δεν θα εξετάσουν μη κινεζικές εταιρείες που παράγουν οχήματα στην Κίνα, όπως η Tesla, η Renault και η BMW.

Γαλλία: Έτσι θα μπλοκάρει τις επιδοτήσεις για τα κινέζικα ηλεκτρικά

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα να διαρκέσει 13 μήνες. Επίσης, οι ερευνητές στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα. Κυρίως σε προϊόντα που αφορούν την πράσινη μετάβαση.

Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ξεκίνησε η έρευνα για τις επιδοτήσεις

Τα κινέζικα ηλεκτρικά σημειώνουν αύξηση στην Ευρώπη

Από την πλευρά της, η Κίνα, άνοιξε έρευνα για τις εισαγόμενες μάρκες από την ΕΕ. Ενδεχομένως αυτή να αφορά τη Γαλλία, η οποία υποστηρίζει ένθερμα την έρευνα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η διείσδυση των κινεζικών ηλεκτρικών μοντέλων στην Ευρώπη σημειώνει αύξηση, με το μερίδιό τους στην αγορά να φτάνει περίπου το 15% έως το 2025.

Τέλος, οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων επεκτείνονται παγκοσμίως, εστιάζοντας στην εξωτερική αγορά. Ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα υπερέβη την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η επιτροπή εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της εξάρτησής της από την κινεζική οικονομία.

Αναμένουμε να δούμε πως θα πάει αυτό.

abb_img
spot_img