Ευρωπαϊκή Ένωση: Η παραγωγή αυτοκινήτου έχει γίνει πιο «πράσινη»

Η κατανάλωση νερού και οι εκπομπές CO2, έχουν μειωθεί για κάθε αυτοκίνητο που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν θέσει εδώ και χρόνια μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την παραγωγή αυτοκίνητων, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον. Όπως όλα δείχνουν, οι στρατηγικές αυτές έπιασαν τόπο, καθώς όντως η παραγωγή ανά επιβατικό αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο… «πράσινη».

Πιο συγκεκριμένα, οι στρατηγικές αφορούσαν τη μείωση της κατανάλωσης νερού από το 2005. Παράλληλα, και οι συνολικές εκπομπές CO2 από την παραγωγή αυτοκινήτων έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση το ίδιο διάστημα.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στοπ στις επιδοτήσεις για κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με λιγότερο νερό

Η συνολική ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 51,4% μεταξύ 2005 και 2022. Και πώς έγινε αυτό; Η απάντηση είναι μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης του νερού. Το διάστημα που μεσολάβησε, όλες οι εταιρείες έδωσαν μεγάλη βάση στην εξοικονόμηση νερού, συμβάλλοντας προφανώς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 από την παραγωγή κατά 31% από το 2005. Ειδικότερα, οι εκπομπές CO2 ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκαν κατά 7,4% μεταξύ 2005 και 2022. Επιπλέον, το συνολικό ποσοστό παρουσίασε μείωση κατά 31,4% την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας να μειώσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρώτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030!

Τα χρώματα με νερό μείωσαν τις πτητικές οργανικές ενώσεις

Παράλληλα και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που εκπέμπονται κατά την παραγωγή των αυτοκίνητων, μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα, η ποσότητα ανά επιβατικό αυτοκίνητο παρουσίασε μείωση κατά 47% σε σχέση με το 2005.

Για τους μη μυημένους, οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι οργανικοί διαλύτες που προκύπτουν από την βαφή των αυτοκινήτων. Οι εταιρείες εφάρμοσαν τη βαφή με νέες τεχνολογίες, όπως η αντικατάσταση χρωμάτων με βάση διαλύτες και με περισσότερο νερό στις βασικές βαφές. Έτσι, κατάφεραν να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές VOC κατά 61% τα τελευταία 17 χρόνια.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος οι θερμικοί κινητήρες το 2035!

Λιγότερη και η κατανάλωση ενέργειας από το 2005

Τέλος, οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 6% από το 2005. Πλέον, τα αυτοκίνητα φέρουν και περισσότερα χαρακτηριστικά για να είναι ασφαλέστερα, καθαρότερα και εξυπνότερα. Συνεπώς, η παραγωγή οχημάτων είναι περισσότερο πολύπλοκη.

Αυτή η αύξηση της πολυπλοκότητας επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να ανεβάζει και τις ανάγκες. Ωστόσο, οι εταιρείες διαρκώς ψάχνουν τρόπους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της παραγωγής.

abb_img
spot_img