Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα «Ασφάλεια και υγεία με τη βιώσιμη κινητικότητα».

Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι γεμάτη από εκδηλώσεις και δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε περιοχή της Ευρώπης. Η ασφάλεια, η υγεία, αλλά και οι βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης βρίσκονται στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων, ύστερα και από την τεράστια πρόκληση που αποτέλεσε για όλους η πανδημία Covid-19.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

ebike driver

Σκοπός της ΕΕΚ είναι η ανάδειξη εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης 

european mobility week

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους, όπως είναι για παράδειγμα το ηλεκτρικό ποδήλατο και το ηλεκτρικό πατίνι.

Ο απώτερος σκοπός της ΕΕΚ είναι η ανάδειξη των τρόπων μετακίνησης πέραν των οχημάτων ιδιωτικής χρήσεως που διασφαλίζουν για τους πολίτες ένα πιο υγιές περιβάλλον και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

bmw e-bike

Διαβάστε επίσης: Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Ηλεκτροκίνηση και Έξυπνες Πόλεις»

Ειδικά, οι δράσεις της ΕΕΚ αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Το θέμα της εκστρατείας της φετινής ΕΕΚ είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα»

ηλεκτρικό πατίνι

Η επιλογή του φετινού θέματος αποτίει φόρο τιμής στις δυσκολίες που υπέστη η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Αντανακλά, επίσης, τις ευκαιρίες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση υγείας στην Ευρώπη.

Για το 2021, το θέμα της εκστρατείας της ΕΕΚ που επιλέχθηκε είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» με σύνθημα «Μετακινούμαστε με φιλικά μέσα στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου «Βολτάρουμε Ηλεκτρικά» στη Δράμα

Το EUROPEANMOBILITYWEEK γιορτάζει την ανθεκτικότητα των πόλεων στις προκλήσεις και τα επιτεύγματά τους, ενώ επιδιώκει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική.

Άλλωστε οι τάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως η βιώσιμη αστική κινητικότητα και η χρήση μέσων κινητικότητας με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές ρύπων, απαιτούν περαιτέρω προώθηση.

abb_img