Έξοδος Πάσχα: συμβουλές και προτάσεις

Προετοιμασίες και συμβουλές για να ταξιδέψουμε οδικώς με ασφάλεια αυτό το Πάσχα. Τί κάνουμε για το όχημα και τί για στους επιβάτες.

Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασίες και συμβουλές για να ταξιδέψουμε οδικώς με ασφάλεια αυτό το Πάσχα. Τί κάνουμε για το όχημα και τί για στους επιβάτες.

Έχοντας εμπρός μας μια σειρά ελεύθερων ημερών, από τις αργίες του Πάσχα, τις διακοπές των σχολείων και την Πρωτομαγιά, αναμένουμε πολλές μετακινήσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Έτσι λοιπόν έχουμε μια σειρά συμβουλών και προτάσεων για να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις διαδρομές μας ασφαλείς και ευχάριστες.  

Έλεγχος οχήματος

Αν δεν έχουμε κάνει πρόσφατα έναν ολοκληρωμένο έλεγχο του οχήματος μας, πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα να το κάνουμε πριν ταξιδέψουμε. Ένας ειδικός θα εντοπίσει εύκολα τυχόν προβλήματα που ήδη υπάρχουν ή μπορεί σύντομα να προκύψουν από φθορές ή κακή χρήση σε πολλά συστήματα του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας μας.

Επιπλέον πρέπει να ελέγχουμε συχνά και σίγουρα πριν το ταξίδι την πίεση σε όλα τα ελαστικά. Και στη ρεζέρβα.

Πρώτα η ασφάλεια

Θεωρούμε δεδομένη τη (σωστή) χρήση της ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβάτες των αυτοκινήτων, Και τη χρήση σωστού εξοπλισμού στις μοτοσυκλέτες. Επιπλέον ότι τα παιδιά θα είναι πάντα δεμένα και σε ειδικό κάθισμα, κατάλληλο για το μέγεθος τους, σωστά τοποθετημένο και ασφαλισμένο.  

Συμβουλές φόρτωσης

Μια παράμετρος στην οποία δυστυχώς δεν δίνουμε την σημασία που θα έπρεπε. Γιατί μια λάθος φόρτωση θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό των επιβατών και όχι μόνο. Ασφαλίζουμε τα βαριά αντικείμενα στον χώρο των αποσκευών και δεν αφήνουμε ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα των επιβατών. Ούτε φυσικά πάνω στην εταζέρα.

Ασφαλίζουμε σωστά τη σχάρα ή τη μπαγκαζιέρα και τα αντικείμενα που μεταφέρουμε σε αυτές. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συμβουλές του κατασκευαστή.

Επιπλέον φροντίζουμε το τρίγωνο, τα ανακλαστικά γιλέκα (για όλους τους επιβάτες), το φαρμακείο και ο (ελεγμένος) πυροσβεστήρας να είναι σε εύκολα προσβάσιμα σημεία. Τα οποία μάλιστα θα είναι γνωστά σε όλους τους επιβάτες.

Κίνηση

Θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρχει κίνηση και καθυστερήσεις. Έτσι φροντίζουμε να φύγουμε νωρίς, ώστε να οδηγούμε με ηρεμία και χωρίς άγχος.

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας νερό και κάποια μικρά σνακ, καθώς και κάποια απασχόληση για τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί μας.

Φροντίζουμε να έχουμε γεμάτο ρεζερβουάρ και φορτισμένες μπαταρίες γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσουμε περισσότερες ώρες από όσες έχουμε υπολογίσει στον δρόμο.

Οδηγούμε αμυντικά και όχι επιθετικά ή τιμωρητικά.

Αν έχουμε πιεί αλκοόλ δεν οδηγούμε.

Αν έχουμε φάει πολύ, αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι. Γιατί η υπερφαγία προκαλεί υπνηλία.

Αν νιώσουμε κούραση, βρίσκουμε ένα ασφαλές σημείο και κάνουμε στάση.

Αν είναι απαραίτητο να σταματήσουμε στην άκρη του δρόμου, ασφαλίζουμε σχολαστικά τον χώρο και τους συνεπιβάτες μας.

Και θυμόμαστε πάντα ότι όλα αυτά δεν τα κάνουμε για να μην μας γράψει ο τροχονόμος, αλλά για να μην μας γράψουν οι…εφημερίδες.

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά

abb_img