Vroom: Αυτόνομο όχημα από φοιτητές του ΑΠΘ

Ακούστε το άρθρο

Καινοτομίες και νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά του, εφαρμογές, συστήματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομα οχήματα εκθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω της συμμετοχής του στη Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 4.0 (Περίπτερο 15 ΔΕΘ, stand C24).

Στόχος, όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, είναι «να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά των λαμπρών επιστημόνων και των ερευνητών και ερευνητριών του Πανεπιστημίου», και παράλληλα «η πλούσια ερευνητική δράση των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας να μη μένει στα εργαστήρια του Αριστοτελείου, αλλά να φθάνει στην κοινωνία και την οικονομία».

Αναλυτικότερα, το ΑΠΘ παρουσιάζει στην έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 4.0:

VROOM

Η ομάδα VROOM ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2020 από τέσσερις φοιτητές μηχανικούς και τους μέντορές τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στοχεύει στην ανάπτυξη λύσεων για αυτόνομα οχήματα.

Η ομάδα πρόσφατα ανέπτυξε ένα αυτόνομο όχημα κλίμακας 1:10 και κατάφερε να πάρει την 3η θέση στον διαγωνισμό «Bosch Future Mobility Challenge 2021» που διοργανώνει το Bosch Engineering Center στην Cluj Napoca της Ρουμανίας.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή της στον επόμενο BFMC, αλλά και πιθανότατα σε άλλους παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Την ομάδα υποστηρίζει και από την ερευνητική ομάδα Robotics4All (R4A), η οποία αναπτύσσει έξυπνες λύσεις για ρομποτικά συστήματα και συσκευές.

FOCETA: Αυτόνομο αγωνιστικό όχημα κλίμακας 1/10

Το Foceta F1/10 όχημα είναι ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης και πλοήγησης.

Εστιάζει στον σχεδιασμό και στην οδήγηση μίνι οχημάτων που είναι αγωνιστικά και πλήρως αυτόνομα (self-driving).

Την ανάπτυξη του οχήματος χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα H2020 ICT FOCETA.

Επίσης, το ΑΠΘ παρουσιάζει άλλες δέκα καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα νέων τεχνολογιών.

Σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη η έκθεση Beyond 4.0. Από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου θα αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για διεθνείς επιχειρηματικούς leaders, πρωτοπόρους στοχαστές, τεχνολογίες αιχμής. Αλλά και για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες καταναλωτών.

Η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0 θα δώσει το βήμα σε εταιρείες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. ό και την ευκαιρία να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη διοργάνωση της νέας έκθεσης έχουν αναλάβει η ΔΕΘ-Helexpo, η Be-Best και οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC).

Στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας σε διεθνή τεχνολογικό κόμβο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στα επόμενα χρόνια η διεθνής έκθεση τεχνολογίας «Beyond 4.0» της ΔΕΘ-Helexpo AE, η οποία ξεκινά φέτος στα πρότυπα της MWC (Mobile World Congress) της Βαρκελώνης, με στόχο να αναδειχθεί σε ισχυρή περιφερειακή διοργάνωση, με απήχηση σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το όραμα για τη Beyond 4.0, η οποία έρχεται να «χτίσει» και πάνω στην ιστορική παρακαταθήκη της παλαιότερης έκθεσης «Infosystem». κλείνοντας τον κύκλο της στην 25η διοργάνωσή της), παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Tάσος Τζήκας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την 1η «Beyond 4.0», που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποίησε πως η έκθεση αναπτύσσεται στα περίπτερα 7,12,13,14 και 15.

Αριθμεί δε, 120 εκθέτες, εκ των οποίων οι 30 συμμετέχουν με εφαρμογές για έξυπνες πόλεις. Ενώ οι 60 είναι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Οι άμεσες ξένες συμμετοχές είναι από τις χώρες Κύπρο, Βέλγιο και Ιταλία, ενώ οι έμμεσοι εκθέτες από 10 χώρες.

Διαβάστε επίσης: Το V2X θα αλλάξει για πάντα τη σχέση μας με τη μετακίνηση

abb_img