Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από… ηλιακά δέντρα

Μία πρωτότυπη ιδέα για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκίνητων, έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και αφορά την ανάπτυξη... ηλιακών δέντρων.

Είναι εφικτή η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από… ηλιακά δέντρα; Στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, συμφωνούν και μελετώντας εναλλακτικές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέληξαν σε μία νέα πρωτότυπη ιδέα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, αναπτύσσουν ηλιακά δέντρα. Τα εν λόγω «δέντρα» θα έχουν το ρόλο φορτιστή, γεμίζοντας με ενέργεια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, το ερευνητικό κέντρο προηγμένων κατασκευών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την εταιρεία SolarBotanic Trees. Μαζί, θα αναπτύξουν σε πρώτη φάση το πρωτότυπο, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην μετατροπή του σε ηλιακό δέντρο παραγωγής.

Ασύρματη φόρτιση από τη Siemens και τη MAHLE

Τα ηλιακά δέντρα θα στέλνουν ενέργεια ακόμη και σε σπίτια

Όταν τα ηλιακά δέντρα θα είναι έτοιμα για το κοινό, θα τα δούμε σε ωραίες τοποθεσίες. Επίσης, είναι κομψά στην όψη και θα ταιριάζουν ιδανικά στο χώρο. Το δέντρο διαθέτει έναν θόλο από νανοφωτοβολταϊκά φύλλα, τα οποία προφανώς απορροφούν την ενέργεια του φωτός.

Φυσικά, η ενέργεια που «τραβούν» τα φύλλα φορτίζει ένα ηλεκτρικό όχημα. Ακόμη, είναι διαθέσιμη η δυνατότητα εγκατάστασης οικιακής μονάδας, τροφοδοτώντας με ενέργεια το σπίτι.

Η ιδέα του ηλιακού δέντρου προέκυψε πριν από επτά χρόνια. Η ανάπτυξη του πρωτότυπου θα γίνει παράλληλα με την τελική έκδοση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι διαθέσιμη στα μέσα του 2023.

Τέλος, η SolarBotanic Trees έχει ήδη εξασφαλίσει τον βασικό πελάτη της, με μία συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Raw Charging Group.

Pangeos: Ένα σκάφος με μήκος δύο φορές το Κολοσσαίο!

Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε…ηλιακά δέντρα

Ο επικεφαλής της SolarBotanic Trees, Chris Shelley, δήλωσε:

«Η ομάδα στο AMRC είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την SolarBotanic Trees για να παραδώσει το πρωτότυπο με ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και το ταλέντο παγκόσμιας κλάσης που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εμπορική παραγωγή στο εγγύς μέλλον, ξεκινώντας με την παραγγελία εκκίνησης για 200 δέντρα για το RAW Charging Group».

Ακόμη, στο έργο συμμετέχουν το Manufacturing Technology Center στο Coventry (MTC) και το Advanced Training Research Center στη Σκωτία. Επίσης και το Πανεπιστήμιο Brunel στο Λονδίνο και η πολυεθνική εταιρεία logistics Unipart.

Προφανώς, τέτοιους είδους φορτιστές δεν ενδείκνυνται για χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Άρα, για την Ελλάδα θα είναι ιδανικοί.

abb_img
spot_img