Γεωθερμία: Ολοκλήρωση υποβολής φακέλων για έρευνες στη Β. Ελλάδα

Οι προσεχείς έρευνες γεωθερμικού δυναμικού στη Βόρεια Ελλάδα και η ενθάρρυνση του ΥΠΕΝ σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη γεωθερμία.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μια σημαντική εξέλιξη για τον τομέα της γεωθερμίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση υποβολής φακέλων με προσφορές υποψηφίων για έρευνες εντοπισμού γεωθερμικού δυναμικού στη Βόρεια Ελλάδα.

Η υποβολή φακέλων έγινε στο πλαίσιο προηγούμενης προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού εκμίσθωσης του δικαιώματος ερευνών. Οι τέσσερις νέες περιοχές στις οποίες θα γίνουν έρευνες γεωθερμικού δυναμικού είναι η νότια λεκάνη Στρυμόνα, το δυτικό Δέλτα Νέστου, ο Ακροπόταμος Καβάλας και η νότια λεκάνη – Δέλτα του Έβρου.

MYTILINEOS: Συνεχής επέκταση και στην Αυστραλία – Cars Electric

Η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών

Συνολικά, υπήρξε κατάθεση πέντε φακέλων, οι οποίοι περιείχαν προσφορές από τους υποψηφίους, χωριστά για κάθε περιοχή. Η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών αποσφράγισε τους φακέλους με τα δικαιολογητικά συμμετοχής παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων. Κατόπιν, θα αξιολογήσει τις τεχνικές – οικονομικές προσφορές, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

COP28: Έναρξη της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή – Cars Electric

Η στήριξη του ΥΠΕΝ σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη γεωθερμία

Το δελτίο τύπου τονίζει πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενθαρρύνει τη γεωθερμική έρευνα με στόχο την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο νέο, πλήρως επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει πλέον τις δραστηριότητες της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Υπουργείο στηρίζει τις προσπάθειες αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασίες από 30°C έως 90°C) για την ανάπτυξη δικτύων αστικής τηλεθέρμανσης και οργανωμένης διάθεσης θερμικής ενέργειας σε μονάδες του πρωτογενούς τομέα. Τέτοιες μονάδες θα μπορούσαν να είναι, μεταξύ άλλων, θερμοκήπια ή ιχθυοκαλλιέργειες. Επιπλέον, στηρίζει τέτοιες προσπάθειες αξιοποίησης της γεωθερμίας για εφαρμογές σε ήπιες βιοτεχνικές ή βιομηχανικές δράσεις.

«Πράσινα Ταξί»: Πρώτη καταβολή επιδότησης 22.000 ευρώ για δικαιούχο – Cars Electric

Ο ρόλος της γεωθερμίας στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση

Είναι φανερό πως στην προσπάθεια να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους, η χώρα έχει ανάγκη κάθε διαθέσιμη τεχνολογία. Η γεωθερμία αποτελεί έναν τομέα, ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο δείχνει να προωθεί δράσεις σχετικές με την αξιοποίηση της και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Ήδη, οι νέες έρευνες που θα λάβουν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση.

abb_img
spot_img