Γιατί τα φλας των αυτοκινήτων είναι πορτοκαλί;

Σε όλα τα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ή μη, τα φλας είναι πορτοκαλί. Γνωρίζετε γιατί οι κατασκευαστές επιλέγουν αυτό το χρώμα;

Η αυτοκίνηση τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κατά πολύ. Τα νέα μοντέλα είναι βελτιωμένα, με περισσότερη τεχνολογία και ασφάλεια. Ωστόσο, κάποια στοιχεία, έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα των ετών.

Τι ακριβώς εννοούμε; Προφανώς, πολλά έχουν αλλάξει στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όμως κάποια διαχρονικά στοιχεία, δεν τα αγγίζουν. Για παράδειγμα, η καμπίνα ενός νέου μοντέλου διαθέτει περισσότερη άνεση και πολυτέλεια. Καμία σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν. Άρα η διαφορά είναι εμφανής.

Μένουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μπαταρία;

Τι είναι αυτό όμως, που παραμένει ίδιο; Το χρώμα για το δείκτη αλλαγής πορείας! Ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας φλας. Αυτό διατηρεί το πορτοκαλί του χρώμα, αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει.

Μάλιστα, στα βιβλία της αυτοκινητιστικής ιστορίας υπάρχει η προσπάθεια των Αμερικάνων. Κάποτε θέλησαν να αλλάξουν το χρώμα του και πίστευαν ότι το κόκκινο είναι καλύτερο. Η προσπάθεια δεν είχε επιτυχία και πλέον τα παγκόσμια πρότυπα θέλουν στα φλας το πορτοκαλί χρώμα.

Το σωτήριο κόλπο με τις ζώνες ασφαλείας που δεν ήξερες!

Τελικά γιατί πορτοκαλί χρώμα;

Σύμφωνα με μία σειρά μελετών, το πορτοκαλί χρώμα είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σημαντικό για ότι αφορά την οδική ασφάλεια. Ακόμη μία έρευνα στις Η., αποκάλυψε ότι τα πορτοκαλί φλας, συγκριτικά με τα κόκκινα, έχουν θετικό αντίκτυπο στην αντίληψη των οδηγών. Παράλληλα, μειώνουν τα ατυχήματα κατά 28%. Η φωτεινότητα του πορτοκαλί χρώματος είναι υψηλή και αναγνωρίσιμη από μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον, είναι ορατό ακόμα και υπό τον υψηλό φωτισμό της ημέρας και του ήλιου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το φλας δείχνει την πρόθεσή μας για αλλαγή πορείας, προσπέραση, στροφή ή έξοδο από το δρόμο λόγω μηχανικής βλάβης. Η σωστή λειτουργία του ορίζει ότι πρέπει ανά ένα λεπτό της ώρας, να πάλλεται 90 φορές, με απόκλιση περίπου 33%. Η μη χρήση του ή αλλαγή στο πρότυπο, επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

abb_img
spot_img